Zhvg hvg.hu 2020. október. 15. 11:40

Küldjük ki a gyereket a szabadba, a több baktérium erősíti a szervezetüket

A tudósok szerint aránylag kis változtatásoknak köszönhetően is hamar, sokat erősödhet a városi gyerekek immunendszere.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Már egy hónapon belül jelentősen erősödik azoknak a gyerekeknek az immunrendszere, akik például kavicsos udvarok helyett zöldebb területeken, például erdők közelében kezdenek el játszani – számol be egy új, finn kutatás eredményéről a Guardian. A tudósok szerint elsősorban az játszik szerepet abban, hogy erősebb a kint játszó gyerekek immunrendszere, hogy többféle baktérium lesz a bőrükön és a beleikben.

A zöldterületek és a gyerekek egészsége, fejlődése jó ideje foglalkoztatja a tudósokat: nemrég például arra az eredményre jutottak kutatók, hogy a zöldövezetekben felnőtt gyerekek IQ-ja magasabb, és magatartászavar is kisebb valószínűséggel fordul elő náluk, mint azoknál, akik például városközpontokban nevelkednek.

A tudósok a korábban „csupasz” játszótereken helyeztek ki törpecserjéket, áfonyabokrokat, fűféléket és mohákat és arra bátorították a gyerekeket, hogy játsszanak a növényekkel és a földdel. A gyerekek egyébként átlagosan napi 90 percet töltöttek kint. 28 nap elteltével már a harmadával nőtt a bélrendszerükben a baktériumok száma, és a vérvizsgálat során is arra jutottak, hogy jelentősen megnőtt a gyerekek szervezetében a gyulladásokat csökkentő fehérjék és a szervezet immunválaszáért felelős T-sejtek száma is.  

Az immunrendszer erőssége és a természet közötti összefüggést azért kezdték el kutatni a tudósok, mert egyre több az autoimmun megbetegedés a gyerekek körében, amikor is a szervezet magát támadja: ilyen az asztma, az ekcéma és az 1-es típusú cukorbetegség is. A kiváltó okok egyik legelterjedtebb magyarázata az ún. higiénia hipotézis: a tudósok úgy vélik, hogy manapság sokkal „tisztább” környezetben nőnek fel a gyerekek, mint régebben, kevesebb baktériummal találkoznak, ami miatt gyengébb lesz az immunrendszerük és hajlamosabb a rendellenességre.

Bár már korábban is tudni vélték a környezet és az immunrendszer közötti összefüggést, ez az első olyan kísérlet, amelyben ezt bizonyítani is tudták. A tudósok meglepődtek azon, hogy a kísérlet során milyen rövid idő alatt milyen jelentős változást tudtak megfigyelni, és azt is kihangsúlyozták, hogy a városi környezetben élő gyerek esetében akár kis változások (zöldítés) révén is sokat erősödhet az immunrendszerük.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.