Zhvg MTI / hvg.hu 2020. szeptember. 15. 12:48

Lombkoronájuk több mint hatodát elvesztették az európai erdők 1986 óta

Egyre gyakrabban törik meg tisztások Európa erdőit – derül ki egy kutatásból. A tudósok szerint van remény, a hézagokban a klímaváltozáshoz jobban alkalmazkodó fageneráció növekedhet.

Az európai erdők lombkoronájuk több mint egyhatodát elveszítették az elmúlt 30 évben – állapították meg kutatók a Nature Sustainability című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint. Műholdas felvételekkel feltérképezve az lombkoronák hézagait, azt találták:

Több mint 36 millió területen hiányoznak a nagyobb fák, ami az európai erdős területek 17 százaléka.

Cornelius Senf, a Müncheni Műszaki Egyetem kutatója és Rupert Seidl, a bécsi Agrártudományi Egyetem (Universität für Bodenkultur Wien – Boku) tudósa Landsat műholdak több mint 30 ezer felvételét vizsgálta, hogy számszerűsíthesse a hiányt.

A lombkoronában lévő, 1986 és 2016 között kialakult hézagokat okozhatja mezőgazdasági fakitermelés, széllökés vagy akár erdőtűz is. Ezek kialakulásának gyakorisága a vizsgált időszakban folyamatosan növekedett.  

Európai átlagban két négyzetkilométerenként található egy ilyen hiányos terület, a lombkoronában lévő hézagok átlagos nagysága egy hektár. Az államok között nagy eltérések tapasztalhatók. Svédországban az átlag két hektárral a legnagyobbak a lombkorona hézagai. A legkisebb, 0,6 hektáros átlagméret Svájcban található. A legnagyobb lombkoronahézagot Spanyolországban dokumentálták egy erdőtűz után: 17 ezer hektáros volt.

A kutatók szerint a lombkoronában nyíló hézagok lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy új, a klímaváltozáshoz jobban alkalmazkodó fageneráció növekedjen az eltűnt idős fák helyén.

Hirdetés