Zhvg hvg.hu 2020. augusztus. 26. 13:46

Az egész életét meghatározhatja, hogy milyen levegőt szív egy kisgyerek

Még ha az EU által elfogadottnak minősítettnél alacsonyabb légszennyezésnek is vannak kitéve a gyerekek, gyengébb lesz a tüdejük.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

915 gyerek részvételével végeztek kutatást Németországban a tudósok: 6, 10 és 15 éves korukban vizsgálták meg, hogy milyen erős a tüdejük. Ezt vetették össze a légszennyezettség ottani értékével, ahol életük első évét töltötték.

Arra az eredményre jutottak, hogy még ha az Európai Unió által elfogadott légszennyezettségi érték alatt is van a levegő minősége, már az is káros a tüdejükre és gyengébb légzési funkciókkal rendelkeznek majd kamasz, valamint felnőttkorukban – összegezte a The Guardian az eredményeket.

„Ez azért aggasztó, mert ha károsodik egy kisgyerek tüdeje az első életévében, az az egész további életére erősen kihat” – hangsúlyozta Dr. Qi Zhao, a kutatás egyik résztvevője.

A konklúziójuk egyértelmű: minél szennyezettebb levegőnek van kitéve egy baba, annál gyengébbek lesznek a tüdőfunkciói felnőttkorában. A káros hatás pedig még inkább megfigyelhető volt asztmás gyerekeknél.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.