Zhvg hvg.hu 2020. augusztus. 05. 15:28

Megvan, mitől pusztulnak tömegesen az elefántok Botswanában

Az elsődleges vizsgálatok alapján valószínűleg természetes toxin okozta az állatok halálát.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Egyenesen természeti katasztrófának nevezték a tudósok, hogy néhány hónap alatt több száz elefánt pusztult el rejtélyes körülmények között Botswanában. Bár a vadászatot és a lépfenét hamar kizárták, a kormány csak viszonylag hosszú idő után rendelt el vizsgálatokat és jó darabig azt sem tudták biztosan állítani, hogy az elefántok tömeges pusztulása nem okoz-e veszélyt az emberekre.

Megérkeztek azonban az első vizsgálatok eredményei: vélhetően természetes toxinok okozták az állatok halálát – számolt be az okról a Science Alert. Cyril Taolo, a helyi élővilágért és parkokért felelős hivatal vezetője nyilatkozta, hogy a pangó vizekben lévő baktériumok képesek mérget termelni. Bár még nem 100 százalékosan biztosak az eredményben, nagy valószínűséggel a ezek a természetes toxinok a felelősek.

A dél-afrikai ország ad otthont a legnagyobb elefántpopulációnak: körülbelül 130 ezer példány él ott – és vélhetően több mint 350 egyed pusztult el március óta.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2020. október. 01. 19:46

A vörösiszap-katasztrófa az egyik közösséget szétzilálta, a másikat megerősítette

Magyarországon első alkalommal került sor egy ipari-természeti katasztrófa hosszú távú hatásainak komplex kutatására. Pszichológus, kommunikációkutató, lelkipásztor és szociológusok bevonásával vizsgálták meg, hogy tíz évvel a vörösiszapömlés után milyen állapotban van a három érintett település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely lakossága. A kutatás a koronavírus-járvány hosszútávú kezelésére vonatkozóan is fontos következtetéseket tartogat.