Zhvg hvg.hu 2020. július. 30. 11:32

Testet hűtő ruhával váltanák ki tudósok a légkondit

Újszerű alapanyagot fejlesztettek ki a kutatók, amivel hatékonyabban lehetne hűteni a testet, mintha egy egész helyiséget hűtenénk.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A légkondicionálós és más hűtő megoldások teszik ki az Amerikai Egyesült Államok energiafelhasználásának 10 százalékát. Erre keresték a megoldást az American Chemical Society kutatói, akik egy olyan alapanyagot fejlesztettek ki, ami mindenféle elektromosság nélkül képes hűteni a viselőjét, aki az ebből készült ruhát viseli – számolt be az eredményről a Science Daily.

Az emberi testet sokkal hatékonyabb hűteni, mintha egy egész szobát vagy épületet hűtenénk. Már korábban is kísérleteztek azzal, hogy olyan alapanyagot és ruhadarabokat alkossanak a kutatók, amik képesek a test hűtésére, de eddig számos hátrányba ütköztek: vagy nem volt elég hatékony, vagy sok energia kellett volna ahhoz, hogy elérjék a kívánt célt, vagy túl bonyolult lett volna az eljárás. További akadályt gördített a fejlesztések elé eddig az is, hogy rendkívül drága és/vagy időigényes lett volna az előállítás.

Most azonban a tudósok egy olyan anyagot találtak ki, ami hatékonyan vezeti el a test által termelt hőt, közben kellően légáteresztő, vízlepergető, és könnyű is előállítani.

A tudósok az új anyagot egy ún. elektromos fonással készítik vízálló poliuretánból és egy hővezető szálból. Az így előállított anyag kívülről vízálló, de belülről rendelkezik akkora pórusokkal, hogy engedje levegőzni (és így izzadni is) a bőrt. Ezt a nanoréteget polimerszálakkal vonják be, így az anyag végeredményben belülről kivezeti a hőt, kívülről pedig a levegővel hűti a testet.

A kutatók szerint az így létrehozott anyagból nem csak a hűtő ruhákat lehet készíteni, hanem napenergia gyűjtésére, tengervíz sótalanítására és elektromos eszközök hőkezelésére is alkalmas.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2020. október. 01. 19:46

A vörösiszap-katasztrófa az egyik közösséget szétzilálta, a másikat megerősítette

Magyarországon első alkalommal került sor egy ipari-természeti katasztrófa hosszú távú hatásainak komplex kutatására. Pszichológus, kommunikációkutató, lelkipásztor és szociológusok bevonásával vizsgálták meg, hogy tíz évvel a vörösiszapömlés után milyen állapotban van a három érintett település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely lakossága. A kutatás a koronavírus-járvány hosszútávú kezelésére vonatkozóan is fontos következtetéseket tartogat.