Világ MTI 2021. június. 10. 17:22

Nem fogadta el a pápa a szexuális zaklatások miatt lemondott német bíboros lemondását

Ferenc pápa elismerte, hogy az egyház válságban van, de azt kérte, a bíborostól, hogy folytassa harcát.

Elutasította Ferenc pápa Reinhard Marx német bíborosnak, München-Freising egyházmegye érsekének a lemondását. Marx távozási szándékát az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések feldolgozásának kudarcával indokolta.

A katolikus egyházfő mindazonáltal értékelte Marx döntését, és elismerte, hogy „az egész egyház válságban van” az említett a botrányok miatt.

A legtekintélyesebb német katolikus vezetők között számontartott Reinhard Marxnak a múlt pénteken ismertetett döntése megrengette a katolikus egyházat. Marx a gyermekek és fiatalkorúak sérelmére az egyház férfi tagjai által a II. világháború óta elkövetett szexuális visszaélésekről készített tanulmány megállapításait értékelve kijelentette: szégyelli magát azért, hogy az egyház szemet hunyt a bűncselekmények felett, és eltussolta őket, és bocsánatot kér a kudarcért és az áldozatoknak okozott fájdalomért.

Lemondana a rengeteg szexuális zaklatás miatt a német katolikus egyház feje

Ferenc pápa még nem döntötte el, hogy elfogadja-e az érsek lemondását.

Ferenc pápa válaszlevelében úgy fogalmazott: „kedves testvérem, mindenekelőtt köszönöm bátorságodat. Ez a keresztényi bátorság, amely nem fél a kereszttől, nem fél megalázkodni a bűn szörnyű valósága előtt”. Hozzátette: „Az egész egyház válságban van a visszaélések ügye miatt, mitovább, az egyház nem tud továbblépni anélkül, hogy vállalná ezt a válságot.”

A struccpolitika nem vezet sehova, a válságot húsvéti hitünkből kell vállalnunk. A szociológiai, a pszichológiai okfejtések ebben az esetben nem visznek előre. Az egyéni és közösségi felelősségvállalás az egyetlen gyümölcsöző út, mert a válságból nem egyedül, hanem együtt lábalhatunk ki”

– fogalmazott a pápa.

A katolikus egyházfő egyetért Marxszal abban, hogy „katasztrofális a szexuális visszaélések szomorú története és az, ahogyan az egyház egészen a közelmúltig kezelte”, az első lépés pedig, amelyet az egyháznak meg kell tennie, az a

felelősségvállalás a történtekért, mind egyéni, mind közösségi szinten”.

Az egyházfő szerint reformot várnak az egyháztól a visszaélések ügyében, ami „nem merülhet ki csak szavakban, hanem olyan hozzáállásokra is szükség van, amelyek merik vállalni a válságot, szembe mernek nézni a valósággal, függetlenül a következményektől”.

A pápa levele végén arra kéri Marxot, hogy folytassa harcát mint érsek. „Ha az a gondolatod támad, hogy Róma püspöke (szerető testvéred) megerősítve téged küldetésedben, és elutasítva lemondásodat, nem ért téged, akkor gondolj arra, mit érzett Péter az Úr előtt állva, amikor benyújtotta lemondását, mert bűnös, és ezt a választ kapta: Legeltesd juhaimat” – írta Ferenc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.