Világ MTI 2021. április. 27. 21:47

Spontán bulival okoztak közfelháborodást a párizsi fiatalok, ügyészségi eljárás is indult

A történtekkel még a kormányszóvivő is foglalkozott, aki a rendőrséget kérte, hogy kerítsék elő a szervezőket.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Eljárás indított a párizsi ügyészség egy, a Buttes-Chaumont parkban történt spontán bulizás miatt, amelyen a résztvevők nem tartották be a koronavírus-járvány miatti egészségbiztonsági előírásokat – jelezte kedden a vádhatóság.

A közösségi oldalakra felkerült felvételek szerint vasárnap délután a parkban külön-külön piknikező fiatalok együtt kezdtek táncolni, miután magasba emelt hangszórókból szólni kezdett a zene. A több száz fiatal többsége nem viselt maszkot és nem tartotta be az előírt védőtávolságot.

A BFM hírtévé szerint a parkban egy baráti társaság ünnepelt egy születésnapot zenehallgatás közben, és amikor a társaságból valaki megemelte a hangszórót, a zene odavonzott másokat is. A felvételen jól látszik, hogy rendőrök is voltak a közelben, de csak azért kezdték el az embereket szétoszlatni, mert közeledett az éjszakai kijárási tilalom este 7 órai kezdete.

Didier Lallement párizsi prefektus kezdeményezésére az ügyészség mások életének veszélyeztetésének és hat főnél nagyobb kültéri gyülekezésben való részvétel gyanújával indított eljárást, ami 135 eurós pénzbírsággal sújtható. A történtekkel foglalkozott Gabriel Attal kormányszóvivő is, aki "elfogadhatatlannak" nevezte a spontán bulit. A rendőrséget arra kérte Attal, hogy "találja meg a szervezőket" azért, hogy feleljenek az igazságszolgáltatás előtt.

Egy nappal azután, hogy a kisiskolások visszatérhettek az iskolapadokba, a javuló, de továbbra is magas járványmutatók miatt a kormány nagyon óvatos a korlátozások enyhítését illetően. Jövő hétfőtől már a felsőbb osztályokba járók és a gimnazisták is személyes jelenléttel folytathatják az oktatást, és megszűnik az a korlátozás is, amely alapján a franciák csak a lakóhelyük tíz kilométeres körzetében mozoghatnak szabadon. Az enyhítések további menetrendje azonban még mindig nem ismert. A kormány korábban annyit ígért, hogy a vendéglátóhelyek teraszai és a múzeumok, valamint a nem csak alapellátást biztosító üzletek május közepén nyithatnak meg.

Ősszel 5 ezerben jelölte meg a kormányzat azt a napi esetszámot, amely után enyhíteni lehet a korlátozásokat, jelenleg viszont még mindig csaknem 30 ezer új estet tárnak fel naponta. Kedden egyébként beadták Franciaországban a 20 milliomodik vakcinadagot. A felnőtt lakosság 27 százaléka kapta meg az első vakcinadózist, míg 11 százalék mindkettőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés