Világ MTI 2021. április. 26. 22:01

Egy sor könnyítést vezetnek be a beoltottaknak Németországban

Aki védettnek számít, az szabadon mehet olyan helyekre, ahová más csak friss negatív teszttel mehet.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Lazítják a koronavíruselleni korlátozásokat Németországban a teljes védőoltással rendelkezők és a fertőzésen átesett emberek esetében – jelentette be Angela Merkel. a kancellár által bejelentett lazítás három csoportra vonatkozik:

  • azokra, akik legalább 15 napja megkapták a védőoltás második adagját is;
  • akik 6 hónapon belül átestek a fertőzésen; és
  • akik korábban voltak koronavírusosak, és legalább 15 napja megkapták az első adag oltást.

Ők szabadon felkereshetik az aktuális járványügyi szabályok alapján működő üzleteket, vendéglátóhelyeket, sport, kulturális vagy egyéb intézményeket. Ezeket Németországban mindenki más csak antigén gyorsteszt elvégzése után, friss negatív lelet felmutatásával látogathatja. A gyorstesztet hetente egyszer ingyenesen biztosítja az állam. 

További könnyítés a beoltottaknak és gyógyultaknak, hogy külföldi útról hazatérve nem kell negatív tesztet felmutatni vagy karanténba vonulni, kivéve, ha a járvány valamely fokozottan veszélyes új változata által sújtott területen jártak.

A tervek szerint a második negyedévben 80 millió adag oltás érkezik az országba, köztük 50 millió a Pfizer-BioNTech vakcinából. Merkel szerint azzal lehet számolni, hogy legkésőbb júniusban befejezik a kiemelt csoportok beoltását az első adaggal és visszavonják az oltási kampányt szabályozó elsőbbségi sorrendet. Ettől kezdve mindenki előtt megnyílik a védőoltás megszerzésének lehetősége, vagyis azért bárki jelentkezhet majd.

 Az oltási kampány ugyan gyorsul, de még akkor is a fenyegetheti a túlterhelődés veszélye az egészségügyi ellátórendszert, ha elérik az 50 százalékos átoltottságot – tette hozzá a kancellár. Mint mondta, hetekig tart még az "erőfeszítések" – a napokban bevezetett úgynevezett vészfékrendszerrel járó szigorú szabályok, köztük éjszakai kijárási korlátozások – időszaka, és egyelőre nem tudni, hogy mennyire lesz szabad az élet a nyári szabadságolások idején.

Németországban jelenleg a Pfizer-BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinákat alkalmazzák. Vasárnapig a lakosság 7,2 százaléka, 5 960 243 ember kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot a lakosság 23,4 százaléka, 19 486 698 ember kapott.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság – az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma – országos szinten 169,3-on áll, és emelkedett az egy héttel korábbi 165,3-hoz képest. Az utóbbi 24 órában 11 907 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez alatt 60-an haltak meg a betegség miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés