Világ MTI / hvg.hu 2021. április. 19. 12:45

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat szerint vitaminkúrát rendeltek el a bebörtönzött ellenzéki politikusnál.

Rabkórházba szállítják át börtönéből Alekszej Navalnij ellenzéki politikust – közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága hétfőn. Navalnijnak a 2. számú pokrovi börtönből a 3. számúba való átszállításától – amelyben a megyei kórház kirendeltsége működik – egy orvosi bizottság döntött.

A FSZIN szerint Navalnijt naponta megvizsgálja egy általános orvos, állapota kielégítő. A közleményben az áll:

A páciens beleegyezésével vitaminkúrát rendeltek el.

Navalnij március 31. óta folytat éhségsztrájkot. „Éhségsztrájkot jelentettem be azzal a követeléssel, hogy a törvénynek engedelmeskedve engedjék be hozzám a meghívott orvost” – fogalmazott, amikor bejelentette tiltakozását. Az éhségsztrájk előtt hátfájásra és lábzsibbadásra panaszkodott, de nem engedték, hogy saját orvosával vizsgáltassa meg magát. A FSZIN szerint kielégítő volt az állapota. 

Navalnij orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombaton azt mondta, a 44 éves politikus egészségi állapota rohamosan romlik, és „bármelyik percben meghalhat”. Az amerikai kormányzat már figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha ez esetleg megtörténik – mondta vasárnap a CNN műsorában Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Nehéz sors vár Navalnijra az egyik leghírhedtebb orosz munkatáborban

Éhségsztrájkba kezdett a fogva tartásának körülményei miatt Alekszej Navalnij. A legismertebb orosz ellenzéki már alig tud járni, ügyvédei szerint nem kap megfelelő orvosi ellátást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.