Világ hvg.hu 2021. március. 08. 13:07

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken

Egy másik neves parlamenti képviselő is érintett az ügyben.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Kilépett a Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti frakciójából, augusztus végén pedig visszaadja mandátumát Nikolas Löbel. A német politikus azután jelentette be távozását, hogy kiderült: a cége nagyjából 250 ezer eurónyi jutalékot kapott, mert közvetített egy baden-württembergi maszkforgalmazó, valamint egy mannheimi és egy heidelbergi magáncég között.

„Vállalom a felelősséget a tetteimért, és levonom a megfelelő politikai következtetéseket” – közölte a 34 éves politikus, aki azt is jelezte, hogy többé nem indul a képviselőségért.

Löbelre a lemondása érdekében nagy nyomást helyeztek az utóbbi napokban, mivel Baden-Württemberg, valamit Rajna-vidék-Pfalz a hónap folyamán tartományi választásokat tartanak.

A politikus bocsánatkérése néhány kritikusa számára azonban nem volt elegendő. Susanne Eisenmann, aki a CDU jelöltje Baden-Württemberg kormányzói posztjára, arról beszélt a Der Spiegelnek: elfogadhatatlan, hogy parlamenti képviselők a súlyos válság idején a saját gazdagodásukra törekedjenek.

Nem Löbel az egyetlen érintett politikus az ügyben. Miután pénteken elismerte, hogy a cége jól keresett a maszküzleten, a CDU testvérpártjának, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) egy képviselője, Georg Nüsslein is bejelentette, hogy kilép a parlamenti frakcióból. Rá a történtek miatt vizsgálat vár, a mandátumát mégsem kívánja feladni.

A hírről beszámoló Deutsche Welle megjegyezte: az idei kritikus év a CDU számára, mivel az országban szeptember 26-án választást tartanak, és eldől az is, ki lesz Angela Merkel kancellár utóda.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.