Világ MTI / hvg.hu 2021. február. 17. 17:26

Strasbourg felszólította Oroszországot, hogy engedjék szabadon Navalnijt

A strasbourgi bíróság szerint első látásra nyilvánvaló, hogy szabadon kell engedni a legismertebb orosz ellenzékit.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként arra szólította fel szerdán Oroszországot, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust.

A tájékoztatás szerint Navalnij január 20-án fordult a fogva tartásával kapcsolatos panaszaival a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz, amely most a szabadon bocsátását kérte. Mint írták, a kérelemben foglalt sérelmek kivizsgálására Oroszországnak feltett kérdésekre adott válaszokat Navalnij vitatta. Véleménye szerint az orosz kormány által felsorolt intézkedések nem biztosítottak számára elegendő védelmet élete és egészsége tekintetében.

Ilyen körülmények várnak Navalnijra a börtönben

Mondhatni veretes börtönhagyományokkal rendelkezik Oroszország - elég ha csak a cári időktől tekintjük át a történelmet a Gulagon át napjainkig. Láthatjuk, vannak dolgok, amik nem változtak. Nem vár könnyű sor a letöltendő börtönbüntetésre ítélt orosz ellenzéki vezetőre, Alekszej Navalnijra.

A bíróság szerint figyelembe véve a kérelmező életét fenyegető kockázatok jellegét és mértékét, illetve fogva tartása általános körülményeit, "első látásra" nyilvánvalónak bizonyult, hogy szükséges az ideiglenes intézkedés alkalmazása az eljárási szabályzat 39. cikke alapján. Hozzátették, a vonatkozó cikk szerinti intézkedés nem befolyásolja az üggyel kapcsolatos későbbi döntéseket. Az EJEB kizárólag kivételes esetekben rendel el ideiglenes intézkedéseket, akkor, ha azok hiányában a panaszosok visszafordíthatatlan károk kockázatával néznének szembe.

Navalnijt állítólagos gazdasági bűncselekmények miatt ítélték börtönbüntetésre. A vád szerint több mint két évet kell ülnie. Az érintett korábban úgy fogalmazott: a vele szemben felhozott vádak politikai indíttatásúak, és azt a célt szolgálják, hogy megakadályozzák őt a választásokon való indulásban. Az oroszok nemrég azzal fenyegettek, hogy minden kapcsolatukat megszakíthatják az Európai Unióval, ha Brüsszel újabb szankciókkal sújtja Moszkvát a legismertebb orosz ellenzéki börtönbe zárása miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.