Világ hvg.hu/MTI 2021. február. 14. 21:31

Flashmobbal tiltakoztak Navalnij támogatói Moszkvában

Sajtóhírek szerint két Kreml-párti ellentüntető próbálta megzavarni a demonstrációt.

A szeretet erősebb az erőszaknál mottóval flashmob-sorozatot tartottak vasárnap este Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatói Oroszországban.

A részvevők a lakóházak udvarában vagy az utcán összegyűlve mobiltelefonjaikkal vagy gyertyával világítottak, gyakran Bálint-napi szívet formálva, a csendes demonstrációról készült felvételeket pedig megosztották a világhálón. Moszkvai idő szerint késő estig az ellenzéki sajtó sem számolt be hatósági fellépésről. A részvevők és a helyszínek számáról nem hangzott el tájékoztatás.

Nappal Moszkva és Szentpétervár belvárosában nők alkottak élőláncot kifejezve szolidaritásukat az elítélt politikus feleségével, Julija Navalnajával és a női politikai foglyokkal. A fővárosban az egymásnak ellentmondó beszámolók szerint mintegy 100-250 tüntető gyűlt össze és egyebek között A szerelem erősebb félelemnél és a Szabadságot a politikai bebörtönzötteknek jelszót skandálta.

A moszkvai Sztarij Arbaton megtartott tüntetést két Kreml-párti ellentüntető próbálta megzavarni. Rendőri jelenlét a helyszínen készült videókon nem látszott, beszámolók ilyenről nem tettek említést.

Kazanyban több száz ember ment el tiltakozni a politikai üldöztetés ellen és az őrizetbe vételek ellen a Parnasz, a Jabloko és a Balodali Front szervezésében. Ez volt az első tüntetés, amelyet a Covid-19-járvány kezdete óta a hatóságok engedélyeztek Oroszországban. A szervezők kétszáz részvevős megmozdulásra kértek engedélyt, de az eseményen ennél többen jelentek meg. A hatóság által a tüntetés számára fenntartott területen egyszerre mintegy 100-150-en tartózkodtak.

A vasárnapi akciókat megelőzően a főügyészség, a belügyminisztérium és a Nyomozó Bizottság (SZK) is közleményt tett közzé, amelyben óvott a tömeges rendbontástól és a tömegrendezvényektől.

Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai repülőtéren, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, amit azért kapott mert több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Egy bíróság február 2-án letöltendőre változtatta a politikusnak úgynevezett Yves Rocher-ügyben hozott felfüggesztett szabadságvesztését azon a címen, hogy megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Navalnij védelme az ítéletet megfellebbezte, a tárgyalást péntekre tűzték ki.

A politikus támogatására január 23-án és 31-én és február 2-án Oroszország több városában tüntettek. A megmozdulások részvevői közül több mint 11 ezer ember őrizetbe vettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.