Világ Németh András 2021. február. 09. 18:00

Megfélemlítés, bosszú és lejáratás követi a Navalnij-ítéletet

Németh András
Szerzőnk Németh András

Elszabadultak az indulatok Oroszországban, miután egy moszkvai bíróság múlt kedden letöltendőre változtatta a legismertebb orosz ellenzékire, Alekszej Navalnijra 2014-ben kirótt feltételes szabadságvesztést. Nemcsak a rendőrök vadultak be, hanem a közösségi oldalakon posztolók is. Nem tudni, megnyugvást hoz-e, hogy Navalnij munkatársa, a Németországban élő Leonyid Volkov bejelentette, a következő hetekben nem lesznek tüntetések, legközelebb tavasszal rendeznek demonstrációt. Közben a hatalom mindent megtesz Navalnij lejáratása érdekében.

Mintha a Tanú című magyar film elevenedett volna meg 2021-ben, Vlagyimir Putyin Oroszországában. Az ikonikussá vált filmben Virág elvtárs a nagy sietségben véletlenül a tanúvallomás helyett az ítéletet adta Pelikán József kezébe, most pedig az RT nevű orosz állami hírszolgáltató már jóval a Navalnijt börtönbe küldő ítélet kihirdetése előtt olyan URL-címmel készített beszámolót az éppen folyó meghallgatásról, amely szerint az ellenzéki blogger már megkapta a több mint kétéves börtönbüntetést. Az orosz közösségi oldalak felhasználói már moszkvai idő szerint este nyolc előtt belinkelték posztjaikba az RT cikkét, az első – már a kihirdetett ítéletről szóló – gyorshírek viszont csak ez után fél órával jelentek meg.

A közösségi oldalak – csakúgy, mint Oroszország több mint száz településének az utcái és terei – csatatérré váltak az után, hogy a tavaly augusztusban elkövetett tomszki novicsokos mérgezésből Berlinben lábadozó Navalnij január 17-én hazatért Moszkvába, majd február 3-án megkapta a „börtönbe bocsátó szép üzenetet”. Míg az első, január 23-ai tüntetéseken a rendőrök viszonylag professzionálisan, általában felesleges erőszak nélkül zavarták szét a tömeget, a második, január 31-ei megmozdulások, majd a február 3-ai szentpétervári és moszkvai spontán tüntetések alkalmával a gumibotoké és a feleslegesen, megfélemlítésből vagy bosszúból alkalmazott elektromos sokkolóké volt a főszerep.

Járványterjesztő rendőrség

A három alkalommal több mint tízezer embert vittek el a rendőrök, s azok is súlyos büntetést kaptak, akiknek a bűne csak az volt, hogy megosztottak olyan üzeneteket, amelyek támogatták a hatóságok által járványügyi indokokra hivatkozva betiltott január 23-ai, majd a január 31-ei ellenzéki tüntetést. A Dozsgy nevű ellenzéki televízió és honlap egyik vezető újságírója – valószínűleg azért, mert így büntették meg őt az ellenzékiségért – 25 napos elzárást kapott egy támogató bejegyzés közzétételéért. A rendőrök egyébként nem tudtak mit kezdeni az őrizetbe vettekkel, ugyanis nem volt elég hely a rendőrségi fogdákban. Így túlzsúfolták a cellákat, de az is előfordult, hogy két napig buszokban tartották fogva étlen-szomjan, és „természetesen” maszk nélkül az őrizeteseket. Ezzel éppen azok a hatóságok járulnak hozzá a legjobban az Oroszországot is keményen sújtó koronavírus-járvány terjesztéséhez, amelyek a higiéniai normák megsértésével vádolják az ellenzéket.

Csak a kvóta meglegyen

A közösségi oldalakra feltett nagyszámú videóból az is kiderült, hogy az egyenruhások szinte kvóták szerint dolgoztak: Moszkvában az egyik rendőr el akart vinni egy nőt, majd, amikor a kiszemelt áldozat helyett felajánlkozott egy fiatalember, az egyenruhás azonnal belement a cserébe. Egy másik alkalommal, amikor a jelek szerint megint nem volt meg a szükséges létszám, a rendőrök a személygépkocsikból is kirángattak utasokat, sőt egy alkalommal azt a taxist is jól megverték, aki valószínűleg egy tüntetőt vett fel a kocsijába. És célponttá váltak az újságírók és a fotósok is: több tucatnyi tudósítót vittek el az egyenruhások és videók bizonyítják, hogy minden indok nélkül ütöttek le a rendőrök fotóriportereket.

A Putyin-pártiak és az ellenzékiek durva szópárbajt is vívnak egymással, a visszatérő motívumok szerint az elnök támogatói hazaárulással, a külföldi titkosszolgálatok kiszolgálásával vádolják Navalnijt és huligánnak és provokatőrnek nevezett támogatóit, míg az utóbbiak vaknak, vagy haszonlesőknek tartják azokat, akik kitartanak a Navalnij által rubelmilliárdok ellopásával vádolt Putyin mellett.

A valós erőviszonyok felmérhetetlenek, a közvélemény-kutatások szerint Navalnij bizalmi indexe öt százalék körül van, ám ennek ellentmond az, hogy a putyini Oroszország történetében még sohasem tüntettek annyian az államfő politikája ellen, mint januárban, s az is sokatmondó, hogy több mint száztízmillióan nézték már meg azt a Navalnij által összeállított videót, amelyben a blogger azzal vádolja Putyint, hogy barátaitól egy 400 milliárd forintot érő minikirályságot kapott egy palotával. Az is figyelemre méltó, hogy 2013-ban – amikor még jobb volt a gazdasági helyzet az országban – Navalnij, minden médiatámogatás nélkül a voksok közel egyharmadát kapta meg a moszkvai főpolgármester-választáson. Nem véletlen, hogy a hatalom azóta különféle trükkökkel mindig megakadályozta, hogy az ellenzéki vezető induljon bármiféle választáson.

Mindenki mindenki ellen

A felfokozott hangulatra jellemző, hogy csütörtök este óta az ellenzékiek is részben egymás ellen fordultak. Miután Leonyid Volkov, a börtönbe zárt Navalnij által alapított korrupcióellenes alapítvány, az FBK egyik, Németországban tartózkodó vezetője bejelentette, hogy legközelebb tavasszal vagy nyáron rendeznek nagyobb tüntetéseket, „fellázadtak” a hét végi tüntetések folytatását követelők, és azt vetették Volkov szemére, neki könnyű Németországban, ahol nem kell elviselnie a putyini Oroszország hétköznapjait. Mások azt kérdezték, miért kell az oroszoknak mindig várniuk arra, hogy valakik, korábban Hodorkovszkijék, majd az FBK emberei megszervezzék a tüntetéseket, miért nem vonulnak fel inkább spontán módon, ha elégedetlenek a rezsimmel. Volkov egyébként azzal érvelt, hogy az utóbbi tüntetések során a hatóságok őrizetbe vették az FBK összes vidéki aktivistáját, így jelenleg nincs olyan személy szabadlábon, aki részt vehetne az újabb megmozdulások megrendezésében. „A cél most az, hogy felkészüljünk az őszi választásokra és megszervezzük az okos szavazást. Ezt kéri tőlünk Alekszej is” – magyarázta Volkov.

Leonyid Volkov

Ellentámadásban az állami média

Közben a Kreml szigorú ellenőrzése alatt lévő állami médiumok mindent megtesznek Navalnij lejáratásáért, maga az orosz propaganadagépezet egyik atyja, Jevgenyij Kiszeljov is időt szakított arra, hogy heti hírműsorában mindennek elmondja Navalnijt. Miközben rendszeresen nyugati ügynöknek nevezte és azt ismételgette, hogy a bíróság előtt Navalnij visszataszítóan viselkedett, a műsor stábja bemutatta azt az épületet, ahol Navalnij németországi gyógykezelése alatt lakott, pontosan azokban a hetekben, amikor már nem az intenzíven feküdt a tavaly augusztusban elszenvedett tomszki novicsokos mérgezésből lábadozva.

Arra a videóra utalva, amelyben Navalnij bemutatta Vlagyimir Putyin állítólagos luxuspalotáját, a Rosszija adó újságírói abban a freiburgi házban forgattak, ahol öt hálószoba, és egy ellenáramoltatós medence is szolgálta az ellenzéki kényelmét. A stáb kiszámolta, hogy a bérleti díj 30 ezer euró volt, s feltette a kérdést, honnan volt az állítólag munkanélküli bloggernek ennyi pénze a freiburgi lakhatásra. A Rosszija azzal változatlanul nem foglalkozik, hogy Putyinnak és gyermekkori barátainak honnan van több mint másfél milliárd dollárjuk egy fekete-tengeri palotára és a hozzá járó egyéb épületekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról