Világ hvg.hu 2021. január. 15. 14:23

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban

Ráadásul nem friss behozatalról van szó az új mutációkat kutató Wendy Barclay virológus szerint.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A koronavírus két, Brazíliában kimutatott mutációja közül az egyik megjelent az Egyesült Királyságban – idézte a mutációkat kutató intézetben dolgozó Wendy Barclay virológust a Sky News. Barclay szerint ráadásul nem is friss a behozatal: a szakember korábbi mintákban találta meg az új variáns nyomait.

Mint részletezte, az új mutációk egyikét Japánban fedezték fel, Brazíliából érkező emberekben. A másik már elterjedt a dél-amerikai országban. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a briteknél kimutatott variáns nem ad okot különösebb aggodalomra.

Az utóbbi hetekben a koronavírus két – jóval fertőzőbb – angol, továbbá dél-afrikai variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában. A brit mutációt már Magyarországon is kimutatták. Emiatt csütörtökre összehívta vészhelyzeti bizottságát az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az Egyesült Királyságban péntek hajnalban utazási korlátozások is érvénybe léptek. Ezek dél- és közép-amerikai országokból érkezők beutazását tiltják.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.