Világ hvg.hu 2021. január. 14. 17:47

Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

A szer fejlesztését finanszírozó alap vezetője azzal érvelt az orosz vakcina mellett, hogy már hét országban gyártják.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Oroszország februárban kérelmet nyújt be az Európai Unióhoz a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina engedélyeztetésére – írja a Reuters.

Kirill Dmitriev, a szer fejlesztését finanszírozó állami befektetési alap (RDIF) vezetője elmondta, hamarosan közzéteszik az oltóanyag dokumentációját, ami bizonyítja az oltóanyag hatékonyságát.

Azt is elmondta, a vakcinát már hét országban gyártják, mintegy kilenc országban pedig várhatóan ebben a hónapban engedélyezhetik a használatát. Argentínában, Fehéroroszországban és Szerbiában már használják a Szputnyik V.-t.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője kedden közölte, hogy előzetes tárgyalásokat folytat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával.

Az orosz vakcina gyártójával is tárgyal az Európai Unió

Egyelőre legfeljebb PR-akcióhoz használhatja a Magyarországra esetlegesen érkező orosz vakcinát a kormány. A jelenlegi magyar szabályozás ugyanis nem ad rá lehetőséget, hogy belátható időn belül tömegesen oltsák a magyar lakosságot a Szputnyik V oltóanyaggal. A klinikai kísérletekbe való bekapcsolódással a kormány viszont elérhetné, hogy néhány ezer magyar önkéntest beoltsanak, mielőtt megérkeznek a nyugati vakcinák.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.