Világ hvg.hu/MTI 2021. január. 12. 16:45

Néhány órával a kivégzése előtt kapott haladékot a brutális gyilkosságért halálra ítélt amerikai nő

Lisa Montgomeryt magyar idő szerint éjfélkor végezték volna ki, ám a szövetségi bíró az utolsó pillanatban rendelt el halasztást.

Január 12-én végezték volna ki Lisa Montgomeryt, az egyetlen nőt, aki az Egyesült Államok szövetségi siralomházában ül, a szövetségi bíró azonban a mentális állapotára hivatkozva elhalasztotta az ítélet végrehajtását – adta hírül a CNN. Montgomery kivégzése decemberről csúszott át 2021-re azért, mert mindkét ügyvéde megfertőződött a koronavírussal.

James Hanlon, az ügyben eljáró bíró még egy meghallgatást rendelt el, aminek célja, hogy felmérjék: van-e olyan állapotban Montgomery, hogy kivégezzék. Az 52 éves nőre kedden méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont nem tudta felfogni az ítélet indoklását. A nő képviselői üdvözölték a döntést, és jelezték: védencük mentális állapota romlik, és azon fognak igyekezni, hogy bebizonyítsák, alkalmatlan a kivégzésre.

Montgomeryt azért ítélték halálra még 2007-ben, mert bűnösnek találták abban, hogy három évvel korábban megtámadott egy várandós nőt, akit az eszméletvesztésig fojtogatott, majd felvágta a hasát, és kivette belőle a magzatot. A gyerek, akit hazavitt, a csodával határos módon túlélte a támadást. Ügyvédei a Montgomery ellen folyó eljárásban azzal érveltek, hogy a nő súlyos agysérüléseket szerzett gyermekkori bántalmazások miatt, ezért nem beszámítható. A nő egyik védője a múlt héten Donald Trump leköszönő amerikai elnökhöz fordult, és az ítélet tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre változtatását szorgalmazta.

Montgomery esete nemcsak azért keltett nagy felzúdulást, mert ő lett volna az első nő 1953 óta az Egyesült Államokban akit kivégeznek, hanem azért is, mert az amerikai választások és az új elnök beiktatása közti időszakban az országban nem szoktak halálos ítéletet végrehajtani.

A nő ügyében vélhetően már nem születik eredmény Trump hivatali ideje alatt, elemzők pedig rámutatnak arra, hogy utódja, Joe Biden – akit január 20-án iktatnak tisztségébe – azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról