Világ hvg.hu 2021. január. 02. 11:10

Újra éles a brutális gyilkosságért halálra ítélt amerikai nő kivégzésének dátuma

Január közepén végezhetik ki az egyetlen, szövetségi halálsoron váró nőt.

A fellebbviteli bíróság szerint jogszerűen tűzték ki a gyilkosság miatt halálra ítélt Lisa Montgomery kivégzésének dátumát január 12-ére – írja a BBC. A nő ügyvédjei kezdeményezik a bíróknál a döntés megváltoztatását. Montgomeryt eredetileg decemberben végezték volna ki, de az ítélet végrehajtását felfüggesztették, miután az ügyvédjei elkapták a koronavírust. Az új dátumot január 12-re tűzték ki, de ügyvédjei azzal érveltek, hogy a felfüggesztés ideje alatt új dátumot sem lehet kitűzni. Az első fokon eljáró bíróság keresetüknek helyt adott, a fellebbviteli bíróság azonban úgy döntött, jogszerű volt az új dátum kiírása.

Lisa Montgomery az egyetlen nő, aki szövetségi eljárásban vár a halálbüntetése végrehajtására. Ha az ítéletét végrehajtják, 1953 óta ő lesz az első, szövetségi eljárásban kivégzett nő. A szövetségi halálos ítéletek végrehajtása 17 éven keresztül szünetelt az Egyesült Államokban, az ítéletek végrehajtását Donald Trump elnök indította újra – ha a Trump leköszönéséig kitűzött kivégzéseket végrehajtják, akkor az elmúlt száz évben egy elnök alatt sem volt több kivégzés, mint az ő ciklusa alatt.

Montgomery kivégzése napokkal az előtt lenne, hogy Joe Biden átveszi az elnöki tisztséget. Biden szenátorként támogatta a halálbüntetést, azonban elnöki kampányában megígérte a szövetségi szintű kivégzések leállítását.

Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra egy brutális gyilkosságért. A nő 2004 decemberében autóval érkezett Bobbie Jo Stinnett otthonába, hogy megvásároljon egy kutyát. A lakásban megtámadta az állapotos Stinnettet, eszméletvesztésig fojtogatta, majd felvágta a hasát, kivette a magzatot és magával vitte. Ügyvédjei a perben azzal érveltek, hogy Montgomery nem beszámítható, mert agysérüléseket szenvedett gyerekkori verések miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.