Világ hvg.hu 2021. január. 07. 15:44

Magyarország is szóba került a Capitolium ostroma utáni szenátusi ülésen

Angus King szenátor szerint Magyarországon és Törökországban is visszaszorulóban van a demokrácia.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
Friss cikkek a témában

A demokrácia törékenységére figyelmeztette szenátortársait Angus King az amerikai szenátus ülésén magyar idő szerint csütörtök hajnalban, órákkal azután, hogy Trump-párti tüntetők törtek be a Capitolium épületében - írja az Euronews.

20 éve még azt hittük, hogy a történelem a demokrácia felé halad, de az ma visszavonulóban van Magyarországon és Törökországban"

- mondta a független politikus, aki arról beszélt, hogy - bár ma már természetesnek vesszük - a demokrácia csak anomália a világtörténelemben, mert az államokat általában diktátorok, királyok vagy hadurak vezették.

Angus King beszédében hangsúlyozta, hogy a demokrácia a tényekbe, a bíróságokba, a köztisztviselőkbe és a választásokba vetett bizalomra épül. Hozzátette, hogy megérti a tüntetőket, mert az általuk követett vezető (azaz Donald Trump) két hónapja azt szajkózza nekik, hogy csalás történt a választáson.

A washingtoni Capitoliumban történt zavargásokat három korábbi elnök, Goerge W. Bush, Barack Obama és Bill Clinton is a demokrácia elleni támadásnak nevezte.

A zavargásokkal folyamatosan frissülő tudósításunkban foglalkozunk, amelyet itt olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés