Világ MTI 2020. november. 29. 12:44

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Százpontos skálán méri a járvány kockázatát a cseh kormány. Ez alapján úgy találták, ideje feloldani néhány korlátozó intézkedést.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Csehországban csütörtökön feloldják a koronavírus terjedése elleni óvintézkedések egy részét – jelentette be Jan Blatny egészségügyi miniszter. A kormány annak alapján hozta meg döntését, hogy

a maguk alkotta 100 pontos skálán a járvány kockázati tényezője már hét napja 57 ponton van, ami a harmadik kockázati sávnak felel meg.

Az érvényben lévő óvintézkedések azonban eddig a három ponttal feljebb kezdődő negyedik sávnak felelnek meg. Csütörtöktől az enyhébb, a harmadik sávnak megfelelő óvintézkedések lépnek életbe.

Bizonyos korlátozásokkal kinyithat az összes üzlet, vendéglő, és működhetnek a szolgáltatások. Az üzletek látogatóinak számát úgy korlátozzák, hogy 15 négyzetméterre jusson egy vásárló. A vendéglők az összes férőhelyük felét használhatják, egy asztalnál pedig legfeljebb négyen ülhetnek. A bevásárlóközpontokban viszont továbbra is csak elvitelre lehet ételt venni.

Megszűnik az éjszakai kijárási tilalom is. A jelenlegi 6-ról 50-re emelkedik a kültéri közösségi rendezvényeken engedélyezett résztvevők száma. Az istentiszteleteken, lakodalmakon és temetéseken ezentúl már 30 ember vehet részt. A maszkok általános használata érvényben marad.

A hagyományos karácsonyi vásárokat a kormány nem tiltotta be, de nem ajánlja a megrendezésüket. Prága és néhány más nagyváros illetékesei már közölték, hogy a karácsonyi vásárok idén elmaradnak. A múzeumok és a galériák kinyithatnak, de korlátozniuk kell a látogatók számát. A mozik és a színházak továbbra is zárva maradnak.

Csehországban december 12-ig szükségállapot van érvényben.

A szombat reggel megjelent statisztikák szerint pénteken 4458 új koronavírusos esetet regisztráltak Csehországban, ami 1350-el kevesebb az egy héttel ezelőtti adatoknál. A kórházakban jelenleg 5048 személyt kezelnek, a súlyos esetek száma 743. A Covid-19 betegség következtében pénteken újabb 75 ember hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7967-re emelkedett.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.