Világ hvg.hu 2020. november. 28. 15:55

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

A leköszönő Trump-adminisztráció jóvoltából jöhetnek a kivégzőosztagok az USA-ban. Az új rendelet hatályba lépését ráadásul sikerült karácsonyra időzíteni.

Csendben módosította a halálos ítéletek végrehajtásának szabályait az amerikai igazságügyi minisztérium - jelentette az Associated Press hírügynökség. Így a jövőben már nem csak méreginjekcióval végezhetik ki a halálraítélteket, hanem többek között mérgesgázzal vagy sortűzzel is.

A pénteken megjelent új szabályok alapján ugyanis az amerikai kormány jogosult lesz az adott államban érvényes kivégzési módszereket is használni (a méreginjekción kívül), ezek tárháza pedig meglehetősen széles: egy sor szövetségi államban áramütéssel (villamosszékben), nitrogén gázzal, sortűzzel vagy akasztással is ki lehet végezni a halálsoron lévő elítélteket.

Az AP szerint ugyanakkor az még nem világos, hogy a december 24-én életbe lépő szabályt miként fogják érvényre juttatni. Az igazságügy 5 kivégzést tervezett be az amerikai elnökváltás időszakára, ebből kettőt még biztosan méreginjekcióval hajtanak végre, de a januárra tervezett három ítélet végrehajtásának módja egyelőre kétséges. 

Joe Biden megválasztott elnök egyébként ellenzi és be is tiltaná a halálbüntetést, de nem biztos, hogy ez a halálsoron most várakozóknak is jó hír.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.