Világ hvg.hu 2020. november. 22. 21:48

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Az ellenzék vezetője szerint nem válhat börtönné egy olyan ország, ahol már senki nem fér a börtönőröktől.

Több tízezer ember vonult az utcára vasárnap országszerte Fehéroroszországban, a valószínűleg csalással megválasztott elnök, Aljakszandr Lukasenka lemondását követelve - írja a Moscow Times.

A legnagyobb megmozdulás most is Minszkben volt, itt vízágyúkat és fegyveres járműveket is bevetett a rendőrség. A város több metróvonalát is leállították, akadoznak a mobilhálózatok, a Vjaszna emberi jogi központ szerint 70 tüntetőt vettek őrizetbe.

Az ellenzék vezető alakja, Szvjatlana Cihanouszkaja a szabad Belarusz felé tett lépésnek nevezte ezt a megmozdulást, ugyanis szerinte “nem válhat börtöné egy olyan ország, ahol már senki nem fél a börtönőröktől.”

A nyári tüntetések megkezdése óta már ezrével vettek őrizetbe tüntetőket, négy ember halt bele a rendőrségi tömegoszlatásokba, az őrizetbe vett tüntetők közül pedig többen is kínzásokról meséltek.

Közben Lukasenka reformok ígéretével próbálja csitítani a hangulatot, de a tömeget egyelőre nem hatották meg a diktátor ajánlatai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.