Világ hvg.hu 2020. november. 07. 16:58

A Twitternek is sok, amit Trump művel

A közösségi oldal az amerikai elnök újabb bejegyzéseit jelölte meg, mert választási csalást emleget, miközben a választási iroda szerint egyetlen bizonyítékot sem mutatott be, ami igazolta volna az állításait.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020

November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.

A CNN hírtelevízió közlése szerint Joe Biden a legfrissebb, közép-európai idő szerint 16 órai adatok alapján 7248 szavazattal vezetett Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök előtt a leszorosabb állást hozó Georgia államban. Az a jelölt, aki ott nyer, 16 elektori szavazatot szerez magának a szükséges 270-ből. Biden jelenleg 253-at tudhat magáénak, Trump pedig 213-at.

Miközben még hat államban – köztük öt, a választás kimenetelét alapvetően meghatározóban – továbbra is zajlik a szavazatszámlálás, Trump folyamatosan választási csalást emleget a Twitter-oldalán. Tízezres nagyságrendű illegális szavazatokról ír, amelyeket szerinte éppen azokban az államokban adtak le, ahol szoros a verseny, s ahol előbb lecsökkent az előnye, majd Biden átvette a vezetést. Trump szerint traktorok zárták el a szavazóhelyiségek ajtóit, az ablakokat vastag karton borította, így a megfigyelők nem láthatták, mi folyik odabenn.

A Szövetségi Választási Bizottság tisztviselője, Ellen Weintraub a CNN-nek nyilatkozva cáfolta az elnök vádjait. Azt is közölte, hogy az állami és a helyi tisztviselőkhöz nagyon kevés panasz érkezett a választások lebonyolítására, és azok közül is kevés a megalapozott.

Nincs bizonyíték semmilyen szavazók által elkövetett csalásra. Nincs bizonyíték arra, hogy illegális szavazatokat adtak volna le."

Weintraub hangsúlyozta, hogy szeretné, ha az amerikaiak tudnák: a voksolással kapcsolatos panaszok egyikéhez sem csatoltak olyan bizonyítékot, ami csalást igazolt volna.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.