Világ hvg.hu 2020. október. 12. 14:28

Kim Dzsong Un elsírta magát a díszszemlén, ahol bemutatták az új rakétáját

Önkritikus hangot ütött meg az észak-koreai diktátor a szemlén, ahol a párt alapítását ünnepelték. Azt mondta, az erőfeszítései nem mindig voltak elegendőek.

Nagyszabású katonai díszszemlét tartottak Észak-Koreában az állampárt megalapításának 75. évfordulóján szombaton. Az eseményen beszédet mondott az ország diktátora, Kim Dzsong Un, aki elsírta magát.

A The Guardian cikke szerint Kim a beszédében önkritikus hangot ütött meg, azt mondta, hogy bár a népnek akkora a bizalma benne, mint az ég és a tenger, de ezt nem mindig tudta megszolgálni. „Nagyon sajnálom ezt” – mondta, majd eleredtek a könnyei.

Azt is hozzátette, bár az ő felelőssége, hogy vezesse az országot a Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il által kijelölt úton, de az erőfeszítései nem mindig voltak elegendőek ahhoz, hogy meg tudja szüntetni a népet sújtó nehézségeket.

A szakértők szerint a súlyos mondatok arra utalhatnak, hogy Észak-Korea nagyon komoly gondokkal küzd, mivel a nukleáris programja miatt érvényben tartott szankciók mellett a legnagyobb kereskedelmi partnere, Kína is lezárta a határait a koronavírus-járvány miatt. A lap azt írta, drámaian visszaesett a kereskedelem a két ország között.

A díszszemlén bemutattak egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (ICBM – intercontinental ballistic missile), valamint egy 11 tengelyes közúti jármű szállította interkontinentális ballisztikus rakétát, amely nagyobb volt minden más hasonló, korábban bemutatott észak-koreai fegyvernél. Sőt, a Yonhap hírügynökség szerint ez a világ legnagyobbja.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának szóvivője is azt mondta hétfői tájékoztatóján, hogy az Egyesült Államokkal közösen elkezdték elemezni a Phenjanban bemutatott új fegyvereket, egyebek között azt, hogy az ICBM hány robbanófej és milyen tömegű robbanótöltet hordozására képes, ugyanis az eleje is szemmel láthatóan hosszabb a korábbi típusokénál.

Egy meg nem nevezett dél-koreai katonai tisztségviselő hozzátette: lehetségesnek tartják, hogy a díszszemlén csak egy makettet lehetett látni, de ha valódi, akkor is kétséges, hogy tesztelték már.

A BBC elemzése szerint az elmúlt években az észak-koreai haderő két rakétát is kipróbált már, a Hvaszong-14-et és 15-öt. Az előbbi 10 ezer kilométeres hatótávolságával elérheti Nyugat-Európát, míg a 15-össel az Egyesült Államok egész területe veszélyben lehet, mert 13 ezer kilométert tud megtenni a szakértők szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról