Világ MTI / hvg.hu 2020. június. 19. 19:31

Civilekre szórja a bombákat a török hadsereg Irakban

Irán a héten szintén bombatámadást hajtott végre Irak kurd területei ellen.

Újabb három civil vesztette életét pénteken a török hadsereg által Irak északi, kurdok lakta részén végrehajtott légicsapásaiban – közölte újságírókkal az iraki Kurdisztánban található Csiladzi város polgármestere, Varsín Maji. A helyi kurd hatóságok szerint szerda óta már 5 civil vesztette életét a légicsapásokban.

 A török hadsereg szerdán Twitter-üzenetben közölte, hogy műveletet indított az Irak északi részén, névleg a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen. Az iraki külügyminisztérium ezt követően felszólította Ankarát, hogy azonnal vonja ki csapatait az országból, és tartsa tiszteletben Irak szuverenitását.

Csütörtökön Szaúd-Arábia bírálta Ankarát a légicsapások miatt, valamint elítélte Iránt is, amely a héten szintén bombatámadást hajtott végre Irak kurd területei ellen.

A török és az iráni hadsereg rendszeresen hajt végre műveleteket Irak északi, kurdok lakta területein azzal az indokkal, hogy a nehezen megközelíthető térségben Ankara és Teherán ellen harcoló kurd lázadók bujkálnak. Hasonló indokkal rohanta le Szíria kurdok lakta területeit is Ankara, 2018-ban az "Olajág", majd 2019-ben a "Béke Forrása" nevű hadműveletek keretében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.