Világ MTI 2020. június. 08. 07:02

Megérkezett Cristobal az Egyesült Államokba, 300 kilométeres sávban pusztít

Szükségállapotot hirdettek Louisiana egész területére.

Az Egyesült Államok déli tagállamában, Louisianában ért partot a Cristobal trópusi vihar vasárnap este.

Az amerikai Országos Hurrikán Központ közlése szerint a trópusi vihar New Orleans környékén ért partot, miután Floridában özönvízszerű esőzéseket és legalább egy, pusztító tornádót okozott.

A New Orleans tengerparti vidékein élő közösségeket már vasárnap délután figyelmeztették, hogy hagyják el otthonaikat, mert nem tudni, hogy a várost védő gátrendszer mennyire képes ellenállni az erős viharnak. New Orleans déli vidékein már szombaton kötelező evakuálást rendeltek el. A vihar a tenger hullámait és a New Orleansnál fekvő, 1600 négyzetkilométeres területen terpeszkedő Pontchartrain-tó vizét másfél-kétméteres magasra korbácsolja.

A Cristobal óránként 80-90 kilométeres széllökésekkel, özönvízszerű esőzéssel mintegy 300 kilométer hosszú sávban pusztít Alabama, Mississippi és Louisiana partjainál.

Alabamában egy szigethez vezető hidat teljesen le kellett zárni, a Dauphin-szigetről az időjárástól függően kimentik az ott tartózkodókat. Mississippiben víz alá kerültek a tengerparti strandok és a part menti országutak is.

Donald Trump amerikai elnök szükségállapotot hirdetett Louisiana egész területére, ami azt jelenti, hogy a déli tagállam szövetségi anyagi támogatást kérhet a vihar utáni károk elhárításához.

A meteorológusok előrejelzései szerint a vihar nemcsak Louisianában, hanem a szomszédos Mississippi államban is okozhat komoly károkat. Várhatóan megárad a Mississippi és a térség többi folyója is, mivel egyes vidékeken akár 300 milliméternyi csapadék is hullhat.

A viharzóna az előrejelzések szerint kedden Arkansas és Missouri államok felé fordul és egészen az északi Nagy Tavak vidékéig pusztít majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról