Netanjahu szerint is tragédia, hogy agyonlőttek egy autista palesztint az izraeli rendőrök
Világ MTI / hvg.hu 2020. június. 07. 18:10

Netanjahu szerint is tragédia, hogy agyonlőttek egy autista palesztint az izraeli rendőrök

A hatóságok nem hajlandóak kiadni az esetről készült felvételeket, a rendőrök vallomásai ellentmondanak egymásnak.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök tragédiának nevezte, hogy izraeli rendőrök agyonlőtték Ijad Hallak 32 éves autista palesztin férfit Jeruzsálem óvárosában – írta az ynet vasárnap. Netanjahu a kormány szokásos vasárnapi ülésén sajnálatát fejezte ki a május 30-án a vele foglalkozó oktatási intézménybe igyekvő palesztin autista férfi megölése miatt.

Amír Ohana belbiztonsági miniszter is részvétéről biztosította a családot, és az eset kivizsgálását ígérte.

Hallakot az óváros oroszlános kapujának közelében lőtték le a rendőrök. Felszólították, hogy álljon meg, mert szerintük fegyvert tartott a kezében. Valójában csak egy mobiltelefont tartott édesapja izraeli médiának tartott beszámolója szerint, és nem értette a biztonságiak utasításait. Nem találtak nála fegyvert. Az incidens szemtanúja szerint megijedt, futásnak eredt, mire a fegyveresek üldözőbe vették. Egy szeméttárolóba menekült, megpróbált elbújni, de utánamentek és legalább hétszer rálőttek.

Szintén a szeméttárolóba menekült az autista férfi egyik gondozónője is, aki ismerte, és többször is szólt a rendőröknek, hogy autista, sérült, de szavainak nem volt foganatja. Ijad Hallak azt ismételgette a rendőröknek, hogy a gondozónővel van. 

Az áldozat családja a biztonsági kamerák felvételeinek átadását kéri az izraeli hatóságoktól, de a rendőrség kérésére a jeruzsálemi bíróság megtiltotta a videó nyilvánosságra hozását. 

Két rendőrt hallgattak ki az eset után, vallomásaik ellentmondanak egymásnak. Egyikük azt állítja, hogy beosztottját arra kérte, ne lőjön, de az nem tartotta be utasítását. A másik rendőr tagadja, hogy ilyen felszólítást kapott. Egyikük házi őrizetben, másikuk szabad lábon van, de korlátozásokkal.

A történtek komoly felháborodást váltottak ki Izraelben. A héten – június 2-án – sok százan tiltakoztak Haifa városában, ahol a tüntetők George Floyd halálával is összekötötték Hallak esetét. Az AFP beszámolójából kiderül, hogy a rendőri erőszak mellett a palesztinokat érő, rendszer szintű hátrányos megkülönböztetést is a férfi agyonlövéséhez vezető okok között tartják számon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2020. augusztus. 06. 20:00

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Kanye Westnek az elmúlt hetekben felbukkanó furcsa víziói és sértő bejegyzései eleinte egy jól kidolgozott médiakampány elemeinek tűnhettek, de hamar megjelentek azok a rajongók és támogatók, akik arra figyelmeztettek, hogy a rapperen valószínűleg eluralkodott korábban felvállalt bipoláris zavara. Ha ismerjük és értjük a betegség tüneteit, West ámokfutásnak tűnő megnyilvánulásai is egészen más megvilágításba kerülnek. De mit kell tudni és hogyan érdemes beszélni a bipoláris zavarról? Dr. Belső Nóra pszichiátert kérdeztük.