Orbán Viktorral videokonferenciázott Netanjahu a koronavírusról
Világ hvg.hu 2020. március. 09. 16:27

Orbán Viktorral videokonferenciázott Netanjahu a koronavírusról

A tesztelés kiterjesztéséről, az ellátási láncok fenntartásáról és a jó gyakorlatok megosztásáról tett javaslatokat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök több európai kollégájának, köztük Orbán Viktornak is a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Koronavírus-világjárvány

A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett azon a nemzetközi videokonferencián, amelyet a koronavírus terjedése miatt hívott össze Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A konferenciabeszélgetésbe a magyar kormányfőn kívül Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök, valamint Ludovic Orban román miniszterelnök kapcsolódott be.

A nagyjából egyórás tanácskozáson értékelték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetet, és megállapodtak az egyes nemzeti intézkedések összehangolásáról is – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az MTI további információkat nem közölt a megbeszélésről, de a YouTube-ra felkerült egy videó, amelyben Netanjahu részletezte a saját javaslataikat.

Az izraeli kormányfő először is arra kérte a partnereit, hogy információk megosztásával és bizonyos intézkedések összehangolásával segítség egymást, ehhez pedig minden kormányzatban jelöljelek ki egy kapcsolattartót.

Netanjahu három területen javasol együttműködést:

  1. a tesztelés fejlesztésében és kiterjesztésében,
  2. a közlekedési kapcsolatok és az ellátási láncolatok fenntartásában, valamint
  3. a jó gyakorlatok megosztásában.

Az izraeli miniszterelnök szerint azért van szükség a tesztelés kiterjesztésére és felgyorsítására, mert hatékonyabbá kell tenni a fertőzött és az egészséges emberek elkülönítését. Sürgette egy olyan otthoni gyorsteszt kifejlesztését (amilyen pl. egy terhességi teszt), amelynek alkalmazásával ez könnyebbé válhatna. Erre szerinte azért is szükség van, mert „nem lehet a gazdaságot működtetni akkor”, ha tömegeket helyeznek karanténba.

Megemlítette, hogy a témában már tárgyalt Mike Pence amerikai alelnökkel, és a koronavírus-járvány kezeléséért felelős amerikai szakemberekkel is, akikkel együttműködést kezdeményezett. Hangsúlyozta, hogy a gyorsteszt kifejlesztése – és végső soron a járvány leküzdése – érdekében világméretű tudományos erőfeszítésre van szükség, nem szabad teret adni a versengésnek.

A légi közlekedés visszafogását is javasolta Netanjahu, megjegyezve, hogy az Izraelben érkezéskor szűrik az utasokat.

Az ellátási láncok fenntartását biztonságos repülőterek kialakításával oldaná meg az izraeli miniszterelnök. Ezek olyan légi kikötők lennének, amelyeket folyamatosan fertőtlenítenének, az ott dolgozókat pedig rendszeresen szűrnék, nehogy megjelenjen körükben a koronavírus. Ezeken a helyszíneken folyhatna az árucsere – a termékeket folyamatosan fertőtlenített repülőgépek szállítanák –, és biztonságos körülmények között találkozhatnának ott a szakértők és politikusok is.

A jó gyakorlatok – mi működik és mi nem a járvány visszaszorítása érdekében alkalmazott módszerek közül – megosztását is javasolta Netanjahu.

Koronavírus-világjárvány
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2020. augusztus. 06. 20:00

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Kanye Westnek az elmúlt hetekben felbukkanó furcsa víziói és sértő bejegyzései eleinte egy jól kidolgozott médiakampány elemeinek tűnhettek, de hamar megjelentek azok a rajongók és támogatók, akik arra figyelmeztettek, hogy a rapperen valószínűleg eluralkodott korábban felvállalt bipoláris zavara. Ha ismerjük és értjük a betegség tüneteit, West ámokfutásnak tűnő megnyilvánulásai is egészen más megvilágításba kerülnek. De mit kell tudni és hogyan érdemes beszélni a bipoláris zavarról? Dr. Belső Nóra pszichiátert kérdeztük.