Frissítették az izraeli exit pollt, lehet, hogy mégsem lesz Netanjahunak többsége
Világ hvg.hu 2020. március. 03. 05:06

Frissítették az izraeli exit pollt, lehet, hogy mégsem lesz Netanjahunak többsége

A 120 parlamenti mandátumból a legfrissebb exit pollok szerint csak 59-et szerezhet meg a jobboldal az izraeli választáson.

60-ról 59-re csökkent a 120 tagú izraeli parlamentben a jobboldali-vallásos tömb képviselőinek várható száma, miután a reprezentatív választási urnák tényleges adatainak ismeretében pontosították a hétfői választáson készített exit poll adatokat - jelentette két kereskedelmi televízió éjszaka.

Ez csökkentette Benjámin Netanjahu jelenlegi miniszterelnök kormányalakítási esélyeit, noha az általa vezetett jobboldali Likudnak továbbra is 37 képviselői helyet ígérnek a szakemberek.

A tizenhármas tévécsatorna 32-ről 34-re növelte számításaiban a Likud legfőbb riválisának számító Kék-fehér párt parlamenti helyeit, de a párt tizenkettes csatorna felmérése szerint továbbra is csak harminckettőt kap. A harmadik legnagyobb erő mindkét exit poll szerint az arab pártokból alakult Egyesült Lista, amely 14 vagy 15 mandátumot szerzett.

A keleti ultraortodoxokat tömörítő Sasz párt 9, az askenázi ultraortodox párt pedig 7 képviselőt küldhet a kneszetbe az összes exit poll szerint, szintén 7 képviselője lesz a baloldali pártok egyesülésének.

Az exit pollok 6-7 mandátumot adtak Avigdor Liberman jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) pártjának, amely ismét a mérleg nyelvének szerepét játszhatja. Mindenütt 6képviselőt jósolnak a Likudtól jobbra álló, s főként a telepeseket képviselő Jobbra (Jamina) pártnak.

Benjámin Netanjahu a Likud aktivistái előtt tartott éjszakai beszédében köszönetet mondott munkatársainak, és „a minden eséllyel szembeni átütő győzelemről” beszéltBejelentette, hogy megkezdte a tárgyalásokat jövendő kormányának létrehozásáról.

A választás végleges eredményeit a következő napokban fogja bejelenteni a központi választási bizottság az összes szavazat megszámlálása után. A végleges arányok kis mértékben még módosulhatnak a katonák, a külön választási helyiségekhez járuló karanténban lévők és a külföldi diplomaták szavazatai alapján is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2020. augusztus. 06. 20:00

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Kanye Westnek az elmúlt hetekben felbukkanó furcsa víziói és sértő bejegyzései eleinte egy jól kidolgozott médiakampány elemeinek tűnhettek, de hamar megjelentek azok a rajongók és támogatók, akik arra figyelmeztettek, hogy a rapperen valószínűleg eluralkodott korábban felvállalt bipoláris zavara. Ha ismerjük és értjük a betegség tüneteit, West ámokfutásnak tűnő megnyilvánulásai is egészen más megvilágításba kerülnek. De mit kell tudni és hogyan érdemes beszélni a bipoláris zavarról? Dr. Belső Nóra pszichiátert kérdeztük.