Világ MTI 2020. február. 06. 21:16

Meghalt Pablo Escobar leghírhedtebb bérgyilkosa

Az élete során 300 ember meggyilkoló "Popeye" gyomorrákban szenvedett.

Gyomorrákban meghalt Jhon Jairo Velásquez, a Popeye becenéven ismert hírhedt kolumbiai bérgyilkos, aki egykor Pablo Escobar kolumbiai kartellfőnök szolgálatában - saját bevallása szerint - mintegy 300 embert ölt meg.

A kolumbiai büntetés-végrehajtási hivatal (INPEC) közlése szerint az 57 éves férfit december vége óta kórházban kezelték.

A férfi életének több mint húsz évét töltötte rács mögött, 2014-ben helyezték feltételesen szabadlábra Kolumbia legszigorúbb fegyházából, 2018-ban azonban zsarolás vádjával ismét őrizetbe vették.

Popeye gyakran szerepelt a sajtóban, YouTube-csatornájának több mint 1,2 millió követője van. Önéletrajza magyarul is megjelent Pablo Escobar bérgyilkosa voltam címmel. Az egykori bérgyilkosról sorozat is készült Alias J.J. címmel.

Jhon Jairo Velásquez a medellíni kartellben a bérgyilkosok irányítója volt. Még 18 éves kora előtt csatlakozott a kolumbiai bűnszövetkezethez. Egy 2015-ös interjúban azt mondta, hogy "legkevesebb 250, talán 300 embert" ölt meg és további 3 ezer gyilkosságra adott utasítást.

A számlájára írt gyilkosságok többségét az 1980-as, 90-es években követte el. 1989 végén részt vett az Avianca légitársaság egyik utasszállítója elleni merénylet megszervezésében 110 ember halálát okozva. Szerepe volt Luis Carlos Galán liberális kolumbiai elnökjelölt meggyilkolásában is. Velásquez lelkén szárad számos bíró, újságíró és rendőr halála is, az áldozatok valamennyien Escobar bűnözői birodalma ellen küzdöttek.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?