Csökkenteni akarják a cukorfogyasztást Kínában a lakosság fogainak védelmében - jelentette be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.
A 2019 és 2025 közötti időszakra kidolgozott akcióterv szerint az óvodákban, az általános és középiskolákban korlátozzák a magas cukortartalmú üdítők és ennivalók értékesítését. Az élelmiszergyárakat pedig csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes termékek készítésére ösztönzik, valamint arra is, hogy segítsenek a fogyasztók felvilágosításában és az élelmiszerek cukortartalmának megismertetésében.
Az akcióterv célja, hogy csökkentsék a fogszuvasodás mértékét: míg 2016-ban a 12 évesek körében a fogszuvasodás eseteinek előfordulása 34,5 százalék volt, 2025-re ezt az arányt 30 százalék alá szeretnék leszorítani.
Azt is szeretnék elérni, hogy az időseknek több foguk maradjon meg: míg 2016-ban a 65 és 74 év közöttieknek átlagosan már csak 22,5 saját foguk volt, addig 2025-re a tervek szerint ez 24-re emelkedne.
A szájüreg állapotának javítása, betegségeinek megelőzése érdekében nagyobb figyelmet fordítanak a kontrollvizsgálatokra, a közterületeken való dohányzási tilalom betartására, és a felvilágosításra is, egyebek mellett a bételpálma magjának egészségkárosító hatásáról, a bételdió rágása ugyanis a szájrák kialakulásának vezető okai között szerepel.