A fenntartható és etikus élelmiszertermelésről tartanak vasárnap népszavazást Svájcban, s közben arról is döntenek, hogy megemeljék-e az élelmiszerimport vámterheit. A svájciak azt is tudni akarják, pontosan mit esznek meg.
Két népszavazást is tartanak Svájcban az egyiket arról, hogy a kormányzat támogassa a fenntartható és az állatok jólétét is figyelembe vevő élelmiszertermelést, s szigorítsa meg az élelmiszereken elhelyezett feliratok szabályozását, s kötelezze még részletesebb adatok közzétételére a gyártókat. Az ekőzmény az, hogy az utóbbi években több élelmiszerbotrány is kirobbant Európában, lóhúst találtak például olyan termékekben, amelyekben csak marhaús lehetett volna.
A másik referendum a svájci „élelmiszerszuverenitásról” szól: a kezdeményezők a hazai termelők még komolyabb támogatását, az importvámok megemelését, illetve az alpesi ország szabványainak nem megfelelő élelmiszer behozatalának teljes tilalmát sürgetik.Az előrejelzések szerint a gazdák többsége támogatja a javaslatokat, részben azért, mert a nemzetközi verseny miatt csökken a tej ára, és évente átlagosan ezer svájci gazdasági zár be a miatt, hogy a jó minőségű termékeket előállító családi cégek túl drágán termelnek. „Mi nem a kereskedelem ellen vagyunk, mi csak meg akarjuk védeni a jó élelmiszereket és példaértékű szabályokat itthon, és a nagyvilágban” – idézte a BBC az egyik termelőt.
Az áremelkedéstől tartó fogyasztók viszont annak ellenére megosztottak, hogy az országban folyamatosan emelkedik az organikus termelés aránya, s már a termőterület 14 százalkén folyik ilyen jellegű gazdálkodás. A közvélemény-kutatások szerint feljövőben van a „nem” oldal: míg pár héttel ezelőtt hetven százalékos volt az „igen”-tábor, ma már öven százalékra csökkent a támogatók aránya.