Magas többséggel utasították el a svájciak a vasárnap tartott népszavazáson az etikai és fenntartható élelmiszertermelésről szóló két javaslatot.
Az első eredmények szerint a szavazók, több mint 60 százaléka mondott nemet a két kezdeményezésre, amelyről korábban beszámoltunk. Az első a fenntartható és állatbarát gazdálkodást javasolta, azzal, hogy a címkék még részletesebben mutatnák be az árut. Egyúttal hadat üzent az élelmiszerpazarlásnak is. Az is szerepelt a javaslatban, hogy külföldről csak olyan élelmet lehessen importálni, amelyeket a svájcihoz hasonló munkakörülmények, környezetvédelmi előírások és állattartó feltételek közepette állítanak elő. EZ utóbbit svájci felügyelők ellenőrizték volna.
A másik javaslat az „élelmiszerszuverenitás” jegyében nagyobb állami segítséget helyezett kilátásba a helyi gazdálkodóknak, nagyobb vámot akart a behozott élelmiszerekre, és tiltotta volna a svájci minőséget el nem érő termékeket.
A felmérések kezdetben azt mutatták, hogy nagy a támogatottsága a kezdeményezéseknek, de a kampány utolsó napjaiban megfordult a hangulat. Köszönhetően annak, hogy a kormány képviselői, az üzleti élet vezetői és a kereskedők magasabb árakkal és a választék szűkülésével riogatták a vásárlókat.