Világ hvg.hu 2018. augusztus. 12. 16:07

Áttörés a Kaszpi-tenger ügyében

A Kaszpi-tenger partján lévő öt állam több mint húsz évig tartó alkudozás után egyezségre jutott a tenger, illetve a felszín alatt lévő területek és ásványi kincsek felosztásáról. Vlagyimir Putyin orosz elnök is ott volt az aláírók között, s ha már arra járt, sürgetett egy kis katonai együttműködést is a térség államai között.

A vita részben arról folyt, hogy a hatalmas sós víztömeg tó, vagy tenger, végül az érdekelt országok – Oroszország, Kazahsztán, Irán, Azerbajdzsán, és Türkmenisztán – kompromisszumos megállapodásra jutott: olyan tengernek minősítették a területet, amelyre különleges szabályok érvényesek. Az öt állam által elfogadott konvenció közös használatban hagyja a tenger területének nagyobb részét, ám egyben kijelöli azokat a területeket is, ahol csak egy állam szuverenitása érvényesült. A megállapodás után megnyílik az út a tengerfenéken lévő ásványi kincsek kitermelésének koordinálása, illetve az együttműködés felé.

A DW beszámolója szerint Irán kapta a legkisebb részt a Kaszpiból, a szakértők a perzsa államot tartják a megállapodás vesztesének. Irán ennek ellenére üdvözölte a megállapodást, valószínűleg azért, mert a nemzetközi elszigeteltségben lévő állam elérte, hogy a konvenció kimondja: azon országok, amelyek nem fekszenek a tenger partján, nem állomásoztathatnak katonaságot a Kaszpi-tengeren.

Vlagyimir Putyin orosz elnök eéőbb történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, majd közölte: azt szeretné, ha elmélyülne a katonai együttműködés a térség országai között.

A Kaszpival kapcsolatos viták a Szovjetunió 1991-es széthullása után éleződtek ki, addig a tenger gyakorlatilag szovjet belvíznek számított, hiszen az államszövetség mellett csupán egy ország, Irán rendelkezett parti területekkel.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?