Világ hvg.hu 2015. október. 02. 11:14

Még mindig ezrével lépik át a menekültek a macedón-szerb határt

Nem csökkent látványosan a nyomás a macedón-szerb határon, Presevóba még mindig több ezer menekült érkezik naponta – jelentette a szerbiai közszolgálati televízió pénteken. A tudósítás szerint az utóbbi 24 órában nagyjából háromezren haladtak át a helyi befogadóközponton, ahol regisztrálták őket. A B92 nevű televízió azt közölte, hogy egy nappal korábban ennél valamivel több, négyezer migránst regisztráltak.

A B92-nek a Vöröskereszt presevói munkatársa azt mondta, hogy becsléseik szerint az utóbbi három hónapban körülbelül százezer migráns érkezett a dél-szerbiai településre.

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője néhány nappal ezelőtt közölte, hogy a Közel-Keletről érkezők villámgyorsan hagyják el Szerbiát, Presevóból Belgrádba, onnan pedig a horvát határhoz közeli Sidre utaznak, a szerb fővárosban nem töltenek már egyetlen órát sem, nemhogy napokat, mint ami korábban jellemző volt.

Menekültek próbálnak feljutni egy Szerbiába induló vonatra a macedón-görög határ mentén fekvő Gevgelija vasútállomásán
MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Belgrádban arra számítanak, hogy a hideg, esős időszak megérkezésével újra hosszabb időt töltenek majd a migránsok az országban, és a befogadóközpontok is megtelnek.

A szerb kormány csütörtök este közölte, hogy az Európai Unió hamarosan 10 millió euróval segíti Szerbiát a migránsválság kezelésében, különös tekintettel a téli időszakban felmerülő igényekre. Ezt Christian Danielsson, az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának főigazgatója jelentette be, miután tárgyalt Aleksandar Vucic szerb kormányfővel.

A hivatalos adatok szerint Szerbián idén több mint 200 ezer menekült haladt át.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?