Világ MTI / hvg.hu 2014. november. 04. 14:08

Ilyen még nem volt: japán whisky lett a legjobb a világon

Első ízben választott japán whiskyt a világ legjobbjának egy elismert brit szakértő. Rangsora szerint skót whiskyk ugyan nem kerültek az élmezőnybe, de a győztes főzde alapítója a skóciai Glasgowban tanulta a mesterséget.

A 2013-as Yamazaki Single Malt Sherry Cask rekordpontszámot, 97,5-öt kapott a lehetséges százból Jim Murray jövő héttől kapható 2015-ös whiskybibliájában, amelyből már hétfőn ismertté váltak részletek. 

japantoday.com

A második és a harmadik helyen két amerikai bourbon, a William Larue Weller és a Sazerac Rye 18 Year Old végzett, és a negyedik is egy amerikai bourbon lett. A legjobb európai whisky sem skót, hanem angol, az English Whisky Company Chapter 14 Not Peated nevű gabonapálinkája áll az ötödik helyen.

A sherrys hordóban érlelt győztes japán házasítatlan malátawhiskyt Jim Murray sűrű, száraz italként jellemezte. A világ legjobb whiskyjéből 18 ezer üveggel palackoztak, egy üveg hozzávetőleg 35-40 ezer forintba kerül. 

A Kyotó közelében működő Jamazaki főzde a legrégebbi Japánban, 1923-ban hozták létre. Egyik alapítója Takecuru Maszataka volt, aki Skóciában, Glasgowban tanult. A főzde múzeumában végigkísérhető a japán whiskygyártás közel kilencven éves története. A gyűjteményükben 7000 single malt minta szerepel. A látogatók természetesen kóstolhatnak és vásárolhatnak is. Ahogy a tulajdonosok mondják: " egy hely, ahol iható a történelem". 

entrepreneur.com

 

A whiskybiblia előszavában Jim Murray azt tanácsolta a skót főzdéknek, ne üljenek tovább a múltban megszerzett babérjaikon, és javasolta, hogy tanúsítsanak egy kis alázatot, térjenek vissza az alapokhoz.

Murray a legtekintélyesebb szakértő
facebook

 A szakértő 4700 whiskyt kóstolt meg és bírált a 2015-ös bibliájához. A Murray-féle, az egész világon mértékadó whiskybiblia először 2004-ben jelent meg, s azóta évről évre bővül. 

Hirdetés
Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?