2014. augusztus. 08. 11:41 MTI Utolsó frissítés: 2014. augusztus. 08. 11:35 Világ

Hátborzongató kegyetlenséggel ölték a kínai bányászokat a japánok

A japán bábállam idején Kínában állomásozó hivatalnok vallomásából kiderült: a beteg kínai bányászok közül sokakat a vasércolvasztó kemencébe dobva öltek meg.

Vasércolvasztó kemencébe dobva ölték meg a második világháborúban a japánok a beteg kínai bányászokat - derül ki a japán háborús bűnösök vallomásainak Kínában nyilvánosságra hozott dokumentumaiból.

Az állami archívumok hivatala legutóbb Kasivaba Juicsi, 1932 és 1945 között Északkelet-Kínában állomásozó japán hivatalnok vallomását tette közzé. Kasivaba az ottani japán bábállam, a Mancsuko katonai rendőrségének tagja volt, és 1942-ben rendőrfőnökként a fusuni szénbányában kiütött járványos megbetegedés megállításáért volt felelős. A rendőrfőnök 97 rossz egészségi állapotban lévő embert záratott el, közülük 54-en haltak meg, a betegek közül sokat a helyi javítóüzem vasércolvasztó kemencéjébe dobatott. 

A vallomás egy 1941 őszén történt esetről is beszámol, amikor mintegy két és félszáz, a szénbányában rabszolgamunkára fogott kínai szökött meg. Kasivaba és társai bekerítették a szökevényeket, sokukat ott helyben agyonlőttek, a többieket elfogták. A rendőrfőnök a helyi koldusokat sem kímélte: azokat évente egy-két alkalommal "összegyűjtötte" és a környékbeli hegyekbe száműzte. 

Máig tagadják a háborús bűnöket

Az állami archívumok hivatala július eleje óta naponta teszi közzé egy-egy japán háborús bűnös újabb vallomását. A lépésre azt követően került sor, hogy a japán miniszterelnök, Abe Sindzo és japán jobboldali politikusok tagadni kezdték, hogy a japánok háborús bűnöket követtek el.

 

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?