2014. július. 28. 18:53 MTI Utolsó frissítés: 2014. július. 28. 18:49 Világ

Csaknem porig égett Kína legrégebbi katedrálisa

Tűz martaléka lett Kína egyik legrégibb, gótikus és román stílusban épített katedrálisa a kelet-kínai Ningpo városában. Csak a főépület váza maradt épen – jelentette a kínai média hétfőn.

A lángok nem sokkal hajnali egy óra előtt csaptak fel, egyelőre nem tudni, miért. Ötven tűzoltó körülbelül két órán át dolgozott a helyszínen.

A helyszíni riportokban megszólaló tűzoltók maguk is szomorúan számoltak be arról, hogy teljesen kiégett a különösen szép belső terű, kőből épített templom. Senki sem sérült meg.

A gótikus harangtoronyban és a kisegítő épületekben nem esett kár. Egy alkalmazott azt mondta, hogy a tűz az oltár környékéről indult és terjedt tovább. Az okokat vizsgálják.

A Csiangpej római katolikus székesegyház Csöcsiang tartomány Ningpo városának nevezetessége és szimbóluma, 1872-ben építették.

Ningpo kikötőjébe az első ópiumháborút lezáró 1842-es Nankingi Egyezmény után sok nyugati hajó futott be, velük jó néhány misszionárius is érkezett. A város ma is arról nevezetes, hogy itt van az ország egyik legnagyobb keresztény közössége. Egy 2005-ös felmérés szerint az egyházmegyében 25 ezer katolikus hívőt tartottak nyilván.

A városközpontban található templom rendkívül népszerű volt nemcsak a hívők körében. A turisták is sokat fényképezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.