Világ hvg.hu 2014. május. 08. 19:32

Milyen lenne Putyin világa? Az Economist térképre vitte

Eljátszott a gondolattal az Economist, milyen is lenne a világ, ha mindenütt Vlagyimir Putyin nyelvi imperializmusa uralkodna. Térképet is rajzoltak hozzá.

Amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal indokolta a Krím elcsatolását, hogy mindenütt meg kell védeni az oroszajkúakat, az Economist arra jutott, hogy ez káoszhoz vezetne, hiszen a nyelvi határok nem esnek egybe az országhatárokkal - írta a lap. Most azonban mégis kipróbálták, hogy festene a világ, ha Putyin nyelvi imperializmusa érvényesülne mindenütt.

Az Economist újrarajzolta a határokat Putyin szabályának megfelelően. Az így kialakult térképen nem véletlenül az egykori gyarmatbirodalmak köszönnek vissza. Portugáliáé lenne Brazília, Spanyolországé Közép- és Dél-Amerika jelentős része, Franciaország pedig hozzájutna Nyugat-Afrika jó részéhez.

Az egyesült Arábia az Atlanti-óceántól az Indiai-óceánig húzódna, a szunnitákat és a siítákat összehozná a nyelvi egység, egyesülne a két Korea is. Nagy-Britannia visszakapná egykori birodalmát - mégpedig olyan csatolt részekkel, mint például az USA -, bár valószínűleg vissza kellene szolgáltatnia Oroszországnak néhány oligarchák ellenőrzése alatt álló utcát vagy például a Chelsea fociklubot.

Kattintson a képre az interaktív Putyin-világért!

Az Economist munkatársainak jó része is beszél oroszul és szeretne védelmet kérni Putyintól a fizetésemeléssel kapcsolatos megbeszélések előtt - írta metsző gúnnyal az egyébként öniróniától sem mentes cikkében a lap.

Az interaktív térképen egyébként Kelet-Európa jó része, így Magyarország is szürke maradt, azaz most nem derült ki, hazánk melyik birodalomhoz tartozhatna a Putyin-világban. Az orosz elnök érve viszont Oroszország egységét is veszélybe sodorhatná, a hatalmas területű ország lakói ugyanis több mint 100 különféle nyelvet beszélnek - tette hozzá az Economist.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.