2014. március. 17. 18:48 MTI Utolsó frissítés: 2014. március. 17. 18:51 Világ

Kisarjadt a laborban az 1500 éve megfagyott moha

Kisarjadt a laborban az a szubantarktikus régióból származó moha, amely a kutatók számításai szerint több mint 1500 évet töltött az örök jég alatt.

A mohaminta mintegy egyméteres mélységből származik a Signy-szigetről - adta hírül Peter Convey, az új-zélandi Chistchurchben lévő Canterbury Egyetem kutatója és csapata a Current Biology című szaklapban. 

A moha túlélési képességének tesztelésére a laborban napi ritmust imitáltak a kutatók, nyolc órán át nulla Celsius-fokot és sötétséget, tizenhat órán át pedig fényt és húsz Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítottak a mohának.

Az 1,01 méteres mélységből származó moha 55 nap után kezdett el kisarjadni. 

A Chorisodontium aciphyllum nevű faj mintáit a tudósok 2003 februárjában, tehát a Déli-sarkvidék késői nyara idején vették a fagyott talajból. Radiokarbonos kormeghatározással állapították meg korát, amit 1530-1700 év közöttire becsülnek. 

A szakértők szerint a moha képes lenne ennél is több időt eltölteni a fagyban, hosszú távon képes ugyanis leállítani az anyagcseréjét. A korábbi kutatások azt bizonyították, hogy húszévnyi fagyasztás után ismét képesek fejlődni a növények.

Hirdetés
Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?