2013. december. 19. 20:23 MTI Utolsó frissítés: 2013. december. 19. 20:20 Világ

Kikerülik Magyarországot a vándorló darvak

Változtatnak a repülési útvonalaikon a darvak, egy részük új vidékek felett száll téli élőhelyére - jelentette be a Német Madártani Egyesület (DDA) csütörtökön Münsterben.

Azok a darvak, amelyek a balti és észak-európai régióból általában Magyarország felett szálltak Afrika felé, változtattak hagyományos útvonalukon, most Bajorország vagy Olaszország felett repülnek át, azaz Észak vagy Dél felől kerülik meg az Alpok láncait, és Dél-Franciaországba tartanak.

Johannes Wahl münsteri madárkutató azt mondta, az állatok valószínűleg Franciaországban csatlakoznak azokhoz a darumadarakhoz, amelyek Észak-Németországból Spanyolország felé vándorolnak. Ezt a változást már három éve tapasztalják. Feltehető, hogy a három évvel ezelőtti erős keleti szelek számlájára írható az útvonalmódosítás. Úgy tűnik, hogy a légáramlatok térítették el a darvakat megszokott útjukról Nyugat felé.

Wahl szerint a madarak valószínűleg megszerették az új utat, mert az  a réginél sokkal kevesebb veszélyt rejt, és Franciaországban vagy Spanyolországban is jól át tudnak telelni. Az útvonal módosításához vezető mechanizmusokat még kutatják - közölte a madárkutató.

Az egyesület több német, luxemburgi, svájci és osztrák környezetvédelmi szervezettel együtt amatőr madármegfigyelők sok ezer jelentését értékelte, így sikerült először teljességében dokumentálnia a darvak vándorlásának új útvonalát. A jelentések az ornitho.de portálon keresztül érkeztek be.

Wahl úgy becsülte, minden évben körülbelül 300 ezer daru kel útra, hogy Nyugat-Európán átrepülve érjék el Franciaországot vagy Spanyolországot. Az Alpok irányából körülbelül tízezer daru csatlakozik még hozzájuk - fűzte hozzá a kutató.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.