2013. június. 11. 15:19 MTI Utolsó frissítés: 2013. június. 11. 15:20 Világ

Készültség van a Tisza vízgyűjtőjében

A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) kedd délutántól másodfokú (narancssárga jelzésű) készültséget rendelt el a Dunába ömlő dél-nyugat-romániai folyók mentén, és elsőfokú (sárga jelzésű) készültséget a Tisza vízgyűjtőjében.

Az INHGA honlapján közölt keddi figyelmeztetés szerint szerdán 18 óráig Románia szinte egész területén záporok, zivatarok várhatók, és a nagy mennyiségű csapadék következtében elsősorban a kisebb patakok kiléphetnek a medrükből.

A sárga figyelmeztetés a Tiszába ömlő Visó, Iza, Túr, Szamos, Kraszna, Berettyó, valamint a Körösök mentén is érvényes. Narancssárga figyelmeztetést a Dunába ömlő Csernára, valamint a Zsíl és az Olt dél-romániai mellékfolyóira adtak ki a hatóságok. Itt is elsősorban a folyók hegyvidéki, felső szakaszain számítanak áradásokra. 

A romániai vízügyi hatóság továbbra is úgy látja, hogy a Dunán levonuló árhullám nem okoz majd különösebb gondot Romániában, hiszen a folyam alsó szakaszának a mellékfolyóin csak a megszokott vízmennyiség adódik hozzá a levonuló víztömeghez. 

A vízügyi szakemberek számításai szerint vasárnap éri el a dunai árhullám Romániát, de a másodpercenkénti vízhozam nem fogja meghaladni a 10 500 köbmétert. A hatóságok arra emlékeztetnek, hogy április elején hetekig másodfokú készültség volt érvényben a Duna teljes romániai szakaszán, ekkor 11 900 köbméteres másodpercenkénti hozamot mértek a Vaskapu térségében, ahol a folyam eléri Romániát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?