A magyar határt karcolja a lóhús-botrány
Ausztriában eddig három olyan termékben találtak lóhúst, amelyeken azt nem tüntették fel összetevőként - közölték az osztrák élelmiszer-biztonsági hatóságok.
Az osztrák hatóságok csütörtökön egy bécsi gyártó csomagolt kebabhúsában találtak lóhúst. A kebabnyársat marha-borjú-pulyka megjelöléssel forgalmazta a cég.
Előző nap vált ismertté, hogy egy karintiai gyártó olyan kolbászt állított elő, amelyhez lóhúst is felhasznált, anélkül, hogy ezt feltüntette volna. A helyi élelmiszerügyi hatóság névtelen bejelentés alapján vett mintát a "Karintiai házikolbász", illetve "Lavant-völgyi parasztszalámi" elnevezésű termékekből. A termékeket az egész ország területén forgalmazta a Billa áruházlánc.
A húsfeldolgozó üzem tagadja, hogy szándékosan kevertek lóhúst a kolbászokba. Állításuk szerint az egyik bevizsgált alapanyag egy szlovéniai beszállítótól származott. A tartományi élelmiszer-hivatal rámutatott, hogy a fogyasztók megtévesztése az is, ha külföldi alapanyaggól készítenek a "karintiai" jelzőt viselő termékhez.
Előzőleg a Lidl áruházlánc által forgalmazott, kétféle félkész ételben és egy karintiai gyártó által előállított kolbászban mutattak ki ló DNS-t az ellenőrzések. Mindkét terméket levették a polcokról. A Lidl hozzátette, hogy egyik termék sem volt a fogyasztók egészségére veszélyes.
A nagy ausztriai élelmiszer-kereskedelmi láncok (Hofer, REWE, Lidl) csütörtöki közlése szerint a lóhúsbotrány nem vetette vissza a félkész és fagyasztott termékek forgalmát náluk.