2013. január. 28. 13:07 MTI Utolsó frissítés: 2013. január. 28. 13:07 Világ

Halálos tömegoszlatást alkalmaz Izrael a jogvédői szerint

Az izraeli hadsereg halálos tömegoszlató eszközöket használ a fegyvertelen tüntetők ellen Ciszjordániában a Bcelem nevű emberi jogi szervezet 31 oldalas jelentése szerint.

A tekintélyes, nemzetközileg is elismert izraeli jogvédő csoport azt állítja, hogy a biztonsági erők akciói az elmúlt években ötvenhat palesztin áldozatot követeltek, s fegyveres válaszlépéseikkel „széleskörűen és rendszeresen” megsértették a nem halálos támadásokra vonatkozó rendelkezéseket. 2005 óta negyvennyolc palesztin halálát okozta éles lövedék. Hatan vesztették életüket a tüntetőkre irányzott, nem halálosnak tekintett gumilövedékek, ketten pedig könnygáz miatt. 

A tömegoszlatás elfogadott eszközének tekintett könnygáz, gumilövedék, kábító gránát, vízágyú és paprika spray helyes használat esetén nem veszélyezteti a tüntetők egészségét, de a szervezet szerint a biztonsági erők a gyakorlatban ezeket az eszközöket rutinszerűen jogellenesen, veszélyesen alkalmazzák és az érintett izraeli hatóságok nem tesznek eleget ennek megakadályozására. Ha ki is vizsgálják, általában a bűnösök megbüntetése nélkül zárják le az eseteket - állítja az emberi jogi szervezet. 

A jelentés az éles lövedékek és a gumilövedékek betiltását követeli a tömegoszlatásban, valamint a könnygázgránátok emberekre vagy vízszintesen történő eldobását is csak közvetlen életveszélyben engedélyezné a katonáknak. 

Az izraeli hadsereg a Reuters hírügynökségnek adott válaszában azt állítja, hogy az emberi jogi szervezet elfogult nézőpontból főként régebbi, vagy a katonai rendőrség vizsgálata alatt álló eseményeket mutat be. "Az izraeli hadsereg minden tőle telhetőt elkövet a szabályoknak megfelelő tömegoszlatás érdekében” - tették hozzá a katonaságnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról