2013. január. 22. 08:20 MTI Utolsó frissítés: 2013. január. 22. 10:26 Világ

Az egyik áldozat sofőrje lehet a párizsi gyilkos

A francia ügyészség az egyik áldozat török sofőrjét gyanúsítja a párizsi kurd intézet három aktivistájának január eleji meggyilkolásával, a férfit előzetes letartóztatásba helyezték - közölte hétfőn egy illetékes.

A terrorizmussal is meggyanúsított 30 éves Omer Guney a három női áldozat közül legismertebb Sakine Cansiznak, a Törökországban fegyveres harcot is folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) alapító tagjának a sofőrje volt. Cansiz 55 éves volt, a másik két áldozat, Leyla Soylemez és Fidan Dogan a húszas éveiben járt.

Francois Molins ügyész a sajtónak azt mondta, vallomása szerint Guney két éve csatlakozott a PKK-hoz. "Komoly és alapos" bizonyítékuk van arra, hogy Guney részt vett a január 9-ei gyilkosságokban - mondta az ügyész.

Törökországban a PKK és a kormányerők konfliktusa tízezrek életét követelte 1984 óta. Török tisztségviselők az utóbbi időben tárgyalásokat folytatnak a kurd párttal, leszerelésre próbálva rávenni azt. Az ankarai kormány szerint az ilyen tárgyalásokat ellenzőknek lehet részük a párizsi gyilkosságokban.

Molins elmondta: videofelvételek tanúsítják, hogy Guney benn volt a párizsi Kurd Információs Központban január 9-én, abban az időben - 12 óra 43 és 13 óra 21 perc között -, amikor a gyilkosságok történtek. Tíz lövés dördült el, négy golyó az egyik áldozat fejébe, három-három a másik kettőébe fúródott be.

Az egyik közeli üzletből, egy parkolóból és máshonnan készített videofelvételek szerint Guney Cansizzal együtt ment be 11 óra 29 perckor a központba, rövid időre egy közeli parkolóba ment, majd 12 óra 11-kor visszatért, és 12 óra 56-kor távozott - mondta az ügyész.

Guney ártatlannak vallotta magát. Amikor elétárták a videobizonyítékokat, először azt mondta, "elfelejtette" közölni a rendőrökkel, hogy távozása után visszatért a központba. Később már azt hangoztatta, hogy a videoszalagok bizonyára manipuláltak - mondta Molins.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.