Világ hvg.hu 2013. január. 20. 17:30

Kétszer esküszik és bölényhússal ünnepel Obama

Idén kétszer kell felesküdnie az újraválasztott Obama-Biden párosnak, mivel tisztségük előbb lép életbe, mint a ceremónia napja. A beiktatási ünnepre nem várnak akkora tömeget, mint négy éve, meleg bevándorló szavalja a hivatalos verset, Lincolnra és Martin Luther Kingre emlékeznek, a jelszó hit Amerika jövőjében.

Az amerikai alkotmány rendelkezése szerint január 20-án kell letennie az esküt az előző év végén megválasztott amerikai elnöknek és alelnöknek, akiknek január 20-án déltől lép életbe tisztségük. Ezen csak az változtat, ha január 20. vasárnapra esik, mert akkor 21-ére kell tolni a beiktatási ceremóniát. Emiatt Obamának és Joe Bidennek most kétszer kell esküdnie: Egyszer vasárnap, szűk körben a Fehér Házban - melyre keleti parti idő szerint 11:55-kor (magyar idő szerint 17:55) került sor, másodszor pedig hétfőn délelőtt 11-kor (17:00), a hagyományos, nyilvános ceremónia keretében.

A CNN hírtévé jelentése szerint Obama a Fehér Ház úgynevezett kék szobájában tette le az esküt, felesége és két lánya jelenlétében. Biden az otthonában esküdött fel, szintén szűk körben. Az eskütétel után az elnök és az alelnök arlingtoni nemzeti temetőbe ment koszorúzni. Ez után az Obama család istentiszteletre ment egy ismert, főképp feketék által látogatott washingtoni templomba, ahol Martin Luther King emlékére tartottak megemlékezést.

A hétfői ceremónia régóta működő hagyományok szerint alakul, így a Capitolium melletti nyilvános eskütétel mellett - aminek az emelvényét szeptember óta építik - most is lesz katonai parádé, beiktatási beszéd, bál, és díszebéd, ahol egyebek közt New England-i kagylólevest és bölénysteaket fognak felszolgálni. A ceremónia részeként megjelenő és távozó leköszönő elnök most az újraválasztás miatt nem lesz, mint ahogy a négy évvel ezelőtti tömeg sem. A 2009-es beiktatás közel kétmilliós nézőseregénél kevesebb résztvevőre számítanak a szervezők.

A tömeg elmaradását nem csak az újraválasztás ténye indokolja. 2009-ben felfokozott várakozások fogadták a reményt és újjászületést ígérő első fekete elnököt. A mostani beavatásra viszont rányomják a bélyegüket az elmúlt négy év felemás eredményei, és az aktuális és sürgető politikai kérdések, mint a fegyvertartás-vita.

Ami most biztosan nem lesz: Obama, Biden és feleségeik integetnek a leköszönt George W. Bush távozó helikopterének.

Obamának most is John G. Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke fogja előmondani az esküje szövegét, mint négy évvel ezelőtt. A ceremónia hivatalos témája a Faith in America's Future (Hit Amerika jövőjében) lesz. Erről fog szavalni az esemény hivatalos költője, Richard Blanco is. Bár hivatalos költő eddig csak négy beiktatáson szerepelt, Blanco emellett az első, aki bevándorló, latinó és vállaltan meleg is.

Richard Blanco kiválasztása talán nem véletlen, mivel a szervezőbizottság az eseménnyel Abraham Lincoln elnök 1863-as Emancipációs kiáltványának 150. évfordulója előtt is tisztelegni kíván. A beiktatás ráadásul egy napon lesz a feketék egyenjogúságáért küzdő Martin Luther King emléknapjával is, melyet mindig január harmadik hétfőjén tartanak.

David Plouffe elnöki főtanácsadó a CNN-nek azt mondta: Obama második beiktatási beszéde "reményteli" lesz. Obama főleg arra törekszik majd, hogy emlékeztesse az országot az alapítók elveire és értékeire, amelyek a változó, modern világban is vezethetik az Egyesült Államokat - fogalmazott Plouffe. Az elnök második ciklusának részletes programját ugyanakkor február 12-én, a hagyományos State of the Union (az unió helyzete) beszédében ismerteti a kongresszus előtt.

Barack Obama második beiktatása az ötvenhetedik ilyen ceremónia lesz George Washington beiktatása óta. 1933-ig március 4-én iktatták be az elnököket, az ekkor életbe lépett XX. Alkotmánymódosítás azonban áttette az eseményt a most is használatos időpontra. A legnagyobb beiktatási ceremónia a négy évvel ezelőtti volt. A vasárnap miatti kettős beiktatás eddig hat elnököt érintett: James Monroe-t, Zachary Taylort, Rutherford B. Hayest, Woodrow Wilsont, Dwight D. Eisenhowert és Ronald Reagant.

Az elnöki beiktatáshoz számos egyéb esemény és rendezvény is kapcsolódik. Ide tartozik a szintén Martin Luther King emlékére rendezett Nemzeti Szolgálat Napja is, melyet idén január 19-én tartottak. Ennek keretében önkéntes, jótékonysági eseményeket rendeztek, melyen Barack Obama és felesége, Michelle is részt vettek önkéntes munkával. Az elnöki család a washingtoni Burrville általános iskolában segédkezett felújítási, karbantartási munkákban, míg Joe Biden, felesége, Jill és családtagjaik a külföldön harcoló amerikai csapatoknak készített csomagok összeállításában segédkeztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.