2012. október. 31. 15:59 MTI Utolsó frissítés: 2012. október. 31. 15:51 Világ

Az üvegházhatású gázok harmada is jöhet az élelmiszeriparból

Az élelmiszer-termelés lehet a felelős az ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátás akár 29 százalékáért, ami majdnem kétszerese az ENSZ által becsült értéknek - derült ki egy új tanulmányból.

Az élelmiszer-előállító rendszer egészének - vagyis nem csupán a szűken vett mezőgazdasági termelés, hanem például a fakitermelés, a szállítás és a trágyagyártás - károsgáz-kibocsátását vizsgáló Nemzetközi Agrárkutatási Konzultációs Csoport (CGIAR) szerint sokkal több erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy visszaszorítsák az élelmiszeriparnak a klímaváltozásban játszott szerepét. 

A nemzetközi szervezet jelentésében szereplő becslések szerint az élelmiszer-termelés a felelős az emberiség teljes üvegházhatású gázkibocsátásának 19-29 százalékáért. Ez jóval meghaladja az ENSZ által becsült, ugyanakkor a mezőgazdasági termelés jóval szűkebb definícióján alapuló 14 százalékos értéket.

Sok ország jelentős összegeket tudna megtakarítani a veszélyes gázok kibocsátásának csökkentésével - mutatott rá Bruce Campbell, a CGIAR klímaváltozási, mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági kutatóprogramjának irányítója. Mint hozzátette, a mezőgazdasági termelés hatékonyabbá tételét nem csupán a gázkibocsátás visszaszorítására irányuló törekvés, hanem jó pár gazdasági ok is sürgeti.

Kína például a hatékonyabb trágyatermelés révén tudná drasztikusan mérsékelni gázkibocsátását, Nagy-Britannia pedig azzal, ha a hatékonyabban működő új-zélandi farmokról szerezné be a bárányhúst ahelyett, hogy maga tenyészti az állatokat.

A táplálkozás szempontjából a vegetarianizmus irányába való globális elmozdulás lenne a legjobb megoldás. A tehenek, disznók vagy birkák etetésére használt élelmiszerek termesztése ugyanis jóval több földet igényel és nagyobb mennyiségű károsgáz-kibocsátással jár együtt, mint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek termelése.

Hirdetés
hvg360 Tiszóczi Roland 2024. december. 03. 20:00

„Kib*szott okos vagyok!” – így döntötték be Jeffrey Skilling könyvelési trükkjei a világ egyik legnagyobb cégbirodalmát

Az 1985-ben alakult Enron tizenöt év alatt Amerika ötödik legnagyobb vállalatává nőtt százmilliárd dollár feletti forgalommal, a „nyereségességének pedig nincsenek határai, csak ha te állítod fel azokat” – vélték a vezetők. A hihetetlen eredmények kulcsfigurája Jeffrey Skilling – a vállalat egykori tanácsadójából lett vezérigazgató –, aki kreatív pénzügyi ötleteivel a világ egyik legnagyobb vállalati sikerét, majd végül csődjét hozta össze. Nagy csalások című sorozatunk legújabb cikke.