2012. augusztus. 04. 17:42 MTI Utolsó frissítés: 2012. augusztus. 04. 17:41 Világ

Többmillió tonna hagyományos és vegyi fegyver korhadhat a tengerek alján

Továbbra is veszélyt jelenthetnek mind az emberek, mind a tengeri állatok számára a második világháborúból a tengerekben visszamaradt lőszerek.

Legutóbb az Északi-tengerben tervezett szélpark és áramvezetékek kiépítésekor bukkantak a háború maradványaira. A héten a németországi Borkumnál robbantottak második világháborús aknát.

Akár 1,3 millió tonna hagyományos és vegyi fegyver korhadhat az Északi- és Keleti-tengerekben egy munkacsoport szerint. Több mint 65 évvel a második világháború után még mindig halálos veszélyt jelenthetnek - hangsúlyozta Hans Mohr szakértő.

Stefan Nehring tengerbiológus szerint csak a holland partoknál megközelítőleg háromszázezer tonna lövedék pihenhet. Nemcsak a hajóközlekedést, a szélerőműveket, a strandokon sétálókat és a halakat, hanem a tengeri ökológiát magát is veszélyeztetik ezek az aknák, bombák és lövedékek.

A környezetvédelmi szervezetek a robbantások helyett alternatív hatástalanítási eljárások, például mobil detonációs kamrák vagy víz alatti robotika alkalmazását szorgalmazzák.

A víz alatti robbantások által keltett hanghullámok ugyanis akár négy kilométeres távolságban is súlyos sérüléseket, halláskárosodást vagy tájékozódási problémákat okozhatnak a tengeri emlősöknél, például a disznódelfineknél és borjúfókáknál.

Hans Mohr szerint azonban a hatástalanítás vagy a szárazföldre való szállítás a robbanótestben lévő kiszámíthatatlan mennyiségű gyújtóanyag miatt szinte lehetetlen.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?