2012. július. 04. 07:07 MTI Utolsó frissítés: 2012. július. 04. 06:48 Világ

Eltűnik a cápauszony a kínai bankettek menüjéről

A pekingi vezetés a hivatali luxuslakomák további ritkítását tervezi, és három éven belül megtiltaná a cápauszony felszolgálását állami, kormányzati vezetőknek - derült ki szerdai médiajelentésekből. Az állatvédők üdvözlik a lépést, az online közösség tagjai viszont türelmetlenek.

A hongkongi South China Morning Post című lap számában megszólaló környezetvédők előremutatónak tartják a tervet, és úgy vélik, ez az első lépés fontos a cápauszony-kereskedelem teljes betiltásához vezető úton.

Andy Cornish, a WWF természetvédelmi szervezet hongkongi igazgatója üdvözölte a kezdeményezést, és kifejezte reményét, hogy azt tartományi és helyi szintekre is kiterjesztik. Egyúttal felszólította a hongkongi kormányzatot: tegyen határozott ígéretet arra, hogy a különleges igazgatású város hivatalos rendezvényein szintén nem fognak felszolgálni cápauszonyt.

A rendelkezés bevezetésének határidejét az interneten véleményt nyilvánítók közül sokan feleslegesen hosszúnak tartják. Volt, aki ironikusan feltette a kérdést: mindez azt jelenti-e, hogy a kiváltságos tisztviselőknek igyekezniük kell kihasználni az időt a közpénzből való lakmározásra.

A Hszinhua hírügynökség hírében az szerepel, hogy a kormány a pénzügyi szervekkel együttműködve fogja ellenőriztetni a korlátozások betartását, az adófizetők pénzének luxusételekre, ünnepélyes fogadásokra költését.

A bejelentés nyomán a médiában emlékeztetnek arra, hogy a javaslatot, amely szerint teljes körűen meg kellene tiltani a cápauszony forgalmazását, a kínai törvényhozás tavalyi ülésszakán harminc képviselő terjesztette elő a fogyatkozóban lévő cápaállomány védelme érdekében.

A WildAid nevű természetvédelmi szervezet szerint a halászok évente 70 millió cápát pusztítanak el, és már az ismert cápafajták 17 százalékát juttatták a kihalás szélére. A drága ínyencség legnagyobb felvásárlója Kína.

Becslések szerint a cápauszonypiac kereskedelme 50-80 százalékban Hongkongban zajlik, de a korlátozásokat és a tiltást követelő eddigi tiltakozásoknak eddig mind a szárazföldi Kínában, mind Hongkongban ellenálltak. Egyes szállodák viszont már levették étlapjukról a kedvelt levesfélét, és a világon több mint tucatnyi ország tette már tiltólistára.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?