2007. február. 05. 10:09 euractiv.hu Utolsó frissítés: 2007. február. 05. 10:11 Világ

Fellángolt a génmódosított termények körüli vita

A genetikailag módosított termények előállítása és forgalmazása még mindig két táborra osztja az EU tagállamait.

Simon Barber, az Europabio lobbicsoport igazgatója szerint a gazdák és a fogyasztók érdekeit sérti a GMO-termények termesztésének korlátozása. Az elmúlt 9 évben a genetikailag módosított termények 23 milliárd euróval növelték a farmerek bevételeit, ugyanakkor 14 százalékkal csökkent a környezeti ártalom, a GMO-k esetében ugyanis jóval kevesebb gyomirtószerre van szükség.

„Ha a francia repce 75 százaléka GMO-típusú lenne, akkor idényenként 24 millió euróval csökkenne a gyomirtás költsége” - állítja Simon Barber.

Véleményét vitatja Rosemary Hall, a Föld Barátai európai szervezetének szóvivője: „A genetikailag módosított terményekhez és élelmiszerekhez fűzött nagy remények nem váltak valóra. Az ígéretek ellenére a GMO-termésmennyiség sem az USA-ban, sem Ausztráliában, sem Brazíliában nem haladja meg a hagyományos növények terméshozamát. A szóvivő szerint figyelembe kell venni a költségekre és a kockázatokra vonatkozó tudományos és gazdasági adatokat, valamint az európai állampolgárok igen erős ellenérzéseit.

A kérdésben erősen megoszlanak a vélemények az EU intézményeiben, beleértve az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet is, írja az eupolitix.com.

Renate Sommer (néppárti, német) euroképviselő szerint „az állampolgárok reális és gyakorlatias tájékoztatása helyett különösen a környezetvédő szervezetek kreálnak és népszerűsítenek horrorisztikus forgatókönyveket. Ha nem sikerül felhasználnunk a genetika kínálta lehetőségeket, rövidesen más térségektől fogunk függeni.” Szerinte a genetikailag tiszta gazdálkodás forgatókönyve az EU-ban tisztességtelen, ugyanis képtelenség kielégíteni az európaiaknak az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos, egyre növekvő igényét genetikailag módosított szója nélkül.

euractiv.hu

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?