Világszintű vodkavita: miből készül a valódi vodka?
Miből készül a valódi vodka? A lengyelek és északiak szerint burgonyából vagy gabonából, a finnek és a németek szerint akár cukorból is, a legtöbb európai és a dél-afrikaiak szerint bármiből. A Bizottság meghatározná a különféle alkoholos termékek eredetét, ám ez a jelek szerint komoly vitát okoz a Kereskedelmi Világszervezetben is.
Elsősorban a valódi vodka uniós előállításához szükséges alapanyagok tervezett korlátozása szül konfliktust a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO). Dél-Afrika már jelezte, hogy megtámad a vodka alapanyagára vonatkozó bármilyen korlátozást. Várhatóan az USA is tiltakozni fog, hiszen a tengerentúlon semmiféle korlátozás nem szabályozza a vodka alapanyagát. (Nem mellékes tényező, hogy az USA 500 millió eurós piacot biztosít az uniós vodka számára.)
Védenék a gin nevét |
Hollandia azt szeretné, ha - a tokaji bor védettségéhez hasonlóan - a gin (genever) elnevezést kizárólag a Hollandia és Belgium térségében készített ital viselhetné. A holland mezőgazdasági miniszter, Cees Veerman a napokban ismertette a kérést EU-s minisztertársaival. A gin elterjedt, népszerű erős alkoholos ital. A szakmai szervezet adatai szerint évente 170 ezer hektoliternyi csúszik le belőle a hollandok torkán. Likőrből 78 ezer hektoliternyi és az advocaat nevű italból 21 ezer hektoliternyi fogyott 2005-ben. |
A korlátozásokat ellenző csoport szerint a mostani kezdeményezés nem egyéb olcsó trükknél, melynek célja teret nyerni Európa egyik legdinamikusabban fejlődő vodkapiacán, a mediterrán övezetben. Ugyanakkor úgy vélik, hogy a korlátozó intézkedések hátráltatnák az innovációs tevékenységet az ágazatban.
A korlátozásokat szintén ellenző Európai Bizottságot most felkérték: vizsgálja meg a különféle álláspontok jogi megalapozottságát. Bizottsági hivatalos források már kijelentették: nem támogathatják a finn nézőpontot akkor sem, ha az engedélyezett alapanyagok sorába a cukrot is besorolják.
Az Európai Vodkaegyesület (EVA) jogásza szerint a korlátozást támogató államoknak bizonyítaniuk kellene, hogy törekvésük a fogyasztók érdekeit szolgálja. Az EVA felmérése szerint Lengyelországon kívül a fogyasztók nem tudják, hogy miből készül a vodka, és nem is érdekli őket. A megkérdezettek alig 1 százaléka esetében jelent szempontot a termékválasztásnál az ital alapanyaga.
A tagállamok mezőgazdasági miniszterei múlt heti tanácskozásukon kívánták közelíteni az álláspontokat. Mint kiderült, a vodka esetében várhatóan újabb, kompromisszumos javaslatra van szükség. Szakértők szerint ez akár azt is jelentheti, hogy letesznek a tervezett korlátozásokról, és megegyeznek abban, hogy a címkén szerepeljen a vodka alapanyaga.
A megállapodás tető alá hozása a jelek szerint Németországra hárul, amely januárban átveszi az EU soros elnöki tisztét.
euractiv.hu